Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2015,
17.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

globalno segrevanje

Sreda, 11. 11. 2015, 17.15

8 let

Vremenoslovci: Z globalnim segrevanjem drvimo v neznano območje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Koncentracije ogljikovega dioksida in nekaterih drugih toplogrednih plinov v ozračju so lani dosegle rekordne vrednosti, so opozorili v Svetovni meteorološki organizaciji (WMO).

"Z veliko hitrostjo drvimo v neznano območje," je ob objavi letnega poročila ocenil prvi mož organizacije Michel Jarraud.

Takojšnje ukrepanje "Vsako leto poročamo o rekordnih vrednostih koncentracij toplogrednih plinov," je opomnil Jarraud. Dodal je, da vsako leto znova poslušamo opozorila, da je zadnji čas za ukrepanje, da se čas izteka.

"Če želimo imeti možnost za zadržanje naraščanja temperatur, moramo ukrepati takoj," je poudaril po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Koncentracija ogljikovega dioksida Poročilo WMO, ki ne meri izpustov toplogrednih plinov, temveč njihove koncentracije v atmosferi, kaže, da se je koncentracija ogljikovega dioksida v atmosferi lani povečala na 397,7 delca na milijon.

Koncentracija ogljikovega dioksida se je v primerjavi z letom 1750 povečala za 143 odstotkov, prihodnje leto pa naj bi presegla 400 delcev na milijon delcev v atmosferi. "Čeprav ogljikovega dioksida ne vidimo, gre za resno grožnjo," je izpostavil Jarraud.

Želja po globalnem podnebnem sporazumu K ukrepanju je Jarraud pozval le nekaj tednov pred začetkom pariške podnebne konference. V Parizu želijo države doseči globalni podnebni sporazum, s katerim bi omejili dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija glede na predindustrijsko dobo. Če se ozračje segreje bolj, se bo namreč svet po mnenju strokovnjakov moral pripraviti na katastrofalne posledice. Podnebne zaveze, ki so jih pred konferenco prostovoljno predložile države, za zdaj pomenijo dvig temperature za 2,7 stopinje Celzija.

Ne spreglejte