Vprašljiva prihodnost zimskih olimpijskih iger

Nova študija, ki jo je izvedla univerza v Kanadi, je pokazala, da zmanjkuje krajev, ki bi lahko gostili zimske olimpijske igre. To naj bi dokazovalo tudi vreme v Sočiju.

1 / 17

Foto: Reuters

2 / 17

Foto: Reuters

3 / 17

Foto: Reuters

4 / 17

Foto: Reuters

5 / 17

Foto: Reuters

6 / 17

Foto: Reuters

7 / 17

Foto: Reuters

8 / 17

Foto: Reuters

9 / 17

Foto: Reuters

10 / 17

Foto: Reuters

11 / 17

Foto: Reuters

12 / 17

Foto: Reuters

13 / 17

Foto: Reuters

14 / 17

Foto: Reuters

15 / 17

Foto: Reuters

16 / 17

Foto: Reuters

17 / 17

Foto: Reuters

Eden izmed najtoplejših krajev v zgodovini, ki so gostili olimpijske igre, postaja še toplejši. Trenutno je v Sočiju kar 15 stopinj Celzija, tako da je v tem obalnem letovišču približno tako toplo, kot je bilo ob določenih dnevih v Londonu, ki je gostil poletne olimpijske igre leta 2012, piše The Atlantic.

V Vancouvru leta 2010 temperature nikoli niso presegle 10 stopinj Celzija Povprečna temperatura na olimpijskih igrah v Sočiju je bila do zdaj 7,2 stopinje Celzija. Za primerjavo: na zimskih olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010 temperature nikoli niso presegle 10 stopinj Celzija. V Sočiju se je to zgodilo že večkrat.

Nekateri olimpijci so zato prepričani, da zaradi klimatskih sprememb izgubljamo zime in s tem tudi kraje, ki bi olimpijske igre lahko gostili.

"Snežne razmere postajajo vedno bolj nekonsistentne, vremenski vzorci so vedno bolj pomešani in kar je bila nekoč le tema pogovorov, je zdaj postalo realnost in dejstvo. Podnebje se spreminja in izgubljamo zime," je po poročanju The Atlantica poudaril ameriški olimpijec Andrew Newell.

Ostane nam šest prizorišč od devetnajstih Da bi podprl svoje izjave, je Newell navedel nedavno študijo, ki je pokazala, da bi do konca stoletja zaradi globalnega segrevanja lahko le šest krajev od 19, ki so do zdaj gostili zimske olimpijske igre, to storilo ponovno. Drugje bo namreč premalo mrzlo. Ostali bodo samo še Albertville, Calgary, Cortina d'Ampezzo, St. Moritz, Salt Lake City in Saporo.

Študijo je izvedla univerza Waterloo v Kanadi skupaj s središčem za menedžment v Innsbrucku v Avstriji. Pod drobnogled so vzeli temperature na dozdajšnjih olimpijskih prizoriščih in rezultati so pokazali, da so temperature februarja, ko običajno potekajo olimpijske igre, v teh krajih vztrajno naraščale.

Poročilo sicer ne trdi, da je toplo vreme v Sočiju posledica klimatskih sprememb, napoveduje pa, da bi lahko z vremenom povezane težave, ki jih spremljamo v Sočiju, lahko postale vedno pogostejše na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah.

Prve zimske olimpijske igre so potekale v Franciji leta 1924.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano