SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velik vesoljski vihar hiti proti Zemlji

4

termometer

Zemlji se bliža največji vesoljski vihar v zadnjih petih letih, ki bi lahko povzročil motnje v delovanju satelitov, predvsem satelitske navigacije, težave pa lahko povzroči tudi v letalskem prometu.

Glavnina viharja naj bi Zemljo zajela že danes, "neurje" pa naj bi trajalo še v petek, opozarjajo znanstveniki.

Posledica dveh zelo velikih izbruhov energije s površine Sonca Gre za posledico dveh zelo velikih izbruhov energije s površine Sonca, najmočnejših po decembru 2006, je sporočil ameriški center za oceanografska in atmosferska merjenja NOAA. Gre za približno 10 milijard ton visoko nabitih delcev, ki se Zemlji približujejo s hitrostjo med pet in šest milijonov kilometrov na uro.

Nabiti delci bodo v Zemljinem magnetnem polju povzročili t.i. geomagnetni vihar, ki močno vpliva na delovanje elektronskih naprav. To velja tako za satelite kot tudi za električno omrežje na Zemlji, opozarjajo znanstveniki.

Možnost opazovanja izjemnega severnega sija Po drugi strani pa bo ta vesoljski vihar ponudil tudi možnost opazovanja izjemnega severnega sija. Ta pojav naj bi bil najlepše viden v Srednji Aziji.

Kot še pojasnjujejo znanstveniki na NOAA, je Sonce trenutno v fazi povečane aktivnosti, ki se kaže v povečanem številu Sončevih peg, iz katerih "bruha" energija. Gre za del 11-letnega cikla, ki naj bi vrhunec dosegel prihodnje leto.

Ko pride do izbruha, nekateri delci dosežejo Zemljo praktično takoj NOAA glede na količino energije izbruhov meri štiri glavne komponente Sončeve aktivnosti - Sončeve izbruhe, izbruhe mase iz Sončeve korone, hitri solarni veter in solarne energetske delce. Ko pride do izbruha, nekateri delci dosežejo Zemljo praktično takoj in so predvsem grožnja za vesoljska plovila in astronavte.

Glavnina plazme iz masnega izbruha Sončeve korone pa na primer potrebuje med 30 in 72 urami, da doseže površje Zemlje, kjer potem povzroča težave v delovanju elektronskih naprav. Še posebej veliki so učinki teh delcev na polih Zemlje.

"Močan G3" geomagnetni vihar in "zelo močan S3" Glede na moč Sončevih izbruhov NOAA določa tudi intenzivnost tovrstnih geomagnetnih viharjev. Sedanjega so ocenili kot "močan G3" geomagnetni vihar. Tovrstni viharji povzročijo večje motnje v geomagnetnem polju Zemlje, ki ščiti planet pred nevarnimi delci. Poleg tega ima vihar tudi oznako "zelo močan S3", s čimer merijo količino radioaktivnosti delcev.

Znanstveniki poleg tega opozarjajo, da bodo povečane Sončeve aktivnosti zagotovo trajale še prihodnji teden. Niso pa jasne razsežnosti, do katerih bi lahko prišlo. Znanstveniki upajo, da se bo ta povečana aktivnost Sonca videla le v atraktivni predstavi severnega sija na severnem nočnem nebu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin