Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2011,
11.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 18. 3. 2011, 11.29

6 let, 6 mesecev

V Ljubljani in Avstriji so vrednosti sevanja višje kot v Tokiu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi splošne zaskrbljenosti glede radioaktivnega sevanja nukleark smo primerjali vrednosti sevanja na Japonskem, pri nas in v Avstriji, kjer se nekateri zavzemajo za zaprtje nuklearke v Krškem.

Japonci zagotavljajo, da radioaktivno sevanje iz poškodovane jedrske elektrarne ne vpliva na širšo okolico, kar njihovi uradni podatki tudi potrjujejo. Trenutno se podatki meritev v osrednjem laboratoriju japonske državne varnosti v Cukubi, ki je od jedrske elektrarne v Fukušimi oddaljen okoli 200 kilometrov, vrtijo okoli 80 nanosievertov na uro (nSv/h). V Tokiu so te vrednosti še rahlo nižje. Če podatke primerjamo z vrednostmi v Sloveniji, ugotovimo, da so vrednosti denimo v Ljubljani celo višje. Merilna postaja Ljubljana − Vič je tako ob 8. uri namerila 118 nSv/h, v Krškem so ob istem času namerili 80 nSv/h, v Šoštanju pa kar 127 nSv/h. Vse te vrednosti seveda niso alarmantne, saj lahko vrednost naravnega sevanja, torej vsakodnevnega sevanja, ki ga prejmemo iz narave, dosegajo do 250 nSv/h, alarmantne vrednosti pa so šele tiste, ki presežejo 500 nSv/h.

V neposredni bližini japonske nuklearke so vrednosti smrtonosne Direktor uprave za jedrsko varnost Andrej Stritar je ob tem opozoril, da tudi stokrat višje vrednosti še niso razlog za preplah. "Težava nastane, ko se vrednosti zvišajo za tisočkrat ali več," je poudaril. Kot je dejal, se po njihovih podatkih s tako visokimi vrednostmi spopadajo v poškodovani jedrski elektrarni v Fukušimi, kjer naj bi sevalne vrednosti dosegale že okoli 400 mSv/h. Smrtni odmerek za človeka je sicer okoli 1 Sv, če toliko sevanja prejme v kratkem času. Sevanje v vrednosti 400 mSv/h pa bi človeka ubilo v dveh urah in pol.

V Avstriji so vrednosti višje kot pri nas Ob vseh teh primerjavah je treba omeniti še podatke naših severnih sosedov, kjer je v četrtek deželni zbor avstrijske Koroške zahteval čimprejšnje zaprtje jedrske elektrarne Krško (NEK). Kot omenjeno, se sevalne vrednosti v Krškem vrtijo okoli 80 nSv/h, hiter pregled podatkov avstrijskih merilnih postaj pa pokaže, da so vrednosti po Avstriji v povprečju enake ali celo višje kot v Sloveniji. V Celovcu je bilo ob 8. uri izmerjenih 79 nSv/h, v drugih krajih po avstrijski Koroški pa so bile vrednosti višje kot ob krški elektrarni, ki tako moti politike severno od meje.

Ne spreglejte