Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
9.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 9.03

8 let

V Avstraliji gradijo repliko Stonehengea

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Avstralski podjetnik je na jugozahodu Avstralije začel graditi repliko znamenitega britanskega spomenika Stonehenge.

Želi ga odpreti do 21. decembra, poletnega solsticija na južni polobli, tako da bi lahko tako kot na severni polobli 21. junija tudi tam praznovali ta nebesni pojav. Spomenik bodo imenovali The Henge Podjetnik Ross Smith gradi repliko na svoji posesti v turistični regiji Margaret River, ki leži kakih 270 kilometrov južno od Pertha, zanjo pa bo namenil nekaj manj kot milijon evrov. Svoj spomenik bo poimenoval The Henge, vseboval pa bo 101 granitnih kamnov, ki bodo postavljeni v notranje in zunanje kroge z osrednjim oltarjem. Za razliko od originala bodo obiskovalce spodbujali k dotikanju kamnov, kot tudi k igranju okoli njih, imeli pa bodo tudi igrišče za otroke. Bodoči lastnik upa, da bo na leto prišlo več sto tisoč obiskovalcev. Replika Stonehengea obstaja že v ZDA ob reki Columbia v državi Washington. Zgrajena je kot cementni spomenik za padlimi v 1. svetovni vojni.

Stonehenge je ena največjih znamenitosti v Veliki Britaniji in leži nedaleč od Salisburyja na jugu Anglije. Sestavljen iz ogromnih kamnitih blokov in izvira iz časa od 3000 do 1500 pred našim štetjem. Njegov prvotni namen ni dokončno pojasnjen, najverjetneje pa je šlo za svetišče, v katerem so starodavna plemena častila sonce.

Spomenik, ki ga sestavljata dva koncentrična kroga ogromnih kamnitih kamnov, je vsako leto 21. junija prizorišče praznovanj ob poletnem solsticiju. Praznovanje, ki se začne že dan prej in traja vso noč do sončnega vzhoda, pritegne predvsem privržence starih poganskih kultov in novodobnih duhovnih gibanj, zanimivo pa je tudi za turiste in druge radovedneže.

Ne spreglejte