Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
30. 7. 2015,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 30. 7. 2015, 15.12

8 let

Uspehi slovenskih dijakov na mednarodnih tekmovanjih iz lingvistike, kemije in biologije

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na vsakem od tekmovanj so slovenski tekmovalci osvojili najmanj bronasto odličje, saj so domov prinesli še druga priznanja in nagrade. Te dni poteka računalniška olimpijada.

Na petdnevni 13. mednarodni lingvistični olimpijadi, ki se je 24. julija končala v bolgarskem mestu Blagoevgrad, so Slovenijo predstavljali štirje dijaki, najuspešnejši med njimi, Matija Lovšin s Srednje šole Črnomelj, pa si je priboril bronasto odličje in posebno nagrado za najboljšo rešitev zastavljene naloge.

Slovenske barve so poleg njega branili še Vivian Mohr z II. gimnazije Maribor, Tjaša Valič s Škofijske klasične gimnazije Vipava in Boštjan Melinc z Gimnazije Nova Gorica, so še sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Bronasta kemika z gimnazij Novo mesto in Bežigrad S 47. mednarodne kemijske olimpijade, potekala je med 20. in 29. julijem v azerbajdžanski prestolnici Baku, prihajata v Slovenijo dve bronasti odličji. Osvojila sta ju Uroš Prešern z Gimnazije Novo mesto in Jan Jelen z Gimnazije Bežigrad.

Omenjenega mednarodnega tekmovanja iz kemije sta se iz Slovenije udeležila še Klemen Kovač z Gimnazije Novo mesto in Luka Pušnik z Gimnazije Ptuj.

Največ priznanj slovenskim tekmovalcem na biološki olimpijadi Od 12. do 19. julija pa je v danskem mestu Aarhus potekala 26. mednarodna biološka olimpijada, od koder so se slovenski predstavniki vrnili s kar tremi priznanji. Domen Vaupotič z II. gimnazije Maribor je osvojil srebrno priznanje, Karin Hrovatin z Gimnazije Bežigrad bronasto, za dosežen odličen rezultat je priznanje prejel tudi Tim Ulčar Pertot, prav tako z Gimnazije Bežigrad.

Četrti slovenski predstavnik na tem dogodku, Primož Jarc z II. gimnazije Maribor, je zgolj za las zgrešil najboljša mesta, ki bi tudi njemu prinesla priznanje. Štirje dijaki pravkar tekmujejo na računalniški olimpijadi Trenutno svoje zanje in veščine dijaki z vsega sveta merijo še na 27. mednarodni računalniški olimpijadi, ki se je začela 26. julija in poteka do 2. avgusta v kazahstanskem mestu Almaty. V zelo močni konkurenci si za čim boljšo uvrstitev prizadevajo štirje slovenski predstavniki: Martin Peterlin z ljubljanske Elektrotehniške-računalniške strokovne šole in gimnazije, znane tudi kot Vegova gimnazija, ter Tim Poštuvan, Žiga Željko in Bor Brecelj z Zavoda za računalniško izobraževanje v Ljubljani.

Ne spreglejte