SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tunizijska feministka aretirana zaradi golih prsi

1

termometer

 | Foto:
Amina je članica ukrajinske feministične skupine Femen, v kateri je več kot 15 tisoč mladih žensk po vsem svetu. Dekle pa je v Tuniziji zaradi objave neprimernih fotografij povzročilo škandal.

Amina Tyler je namreč pred nekaj meseci izzvala pravi škandal med islamisti, saj je na svetovnem spletu objavila fotografije svojih golih prsi, na katerih je pisalo: "Moje telo je samo moje in ni izvor nikogaršnje časti." Amina je namreč v Keruanu, ki je za muslimane četrto najpomembnejše mesto za Meko, Medino in Jeruzalemom, načrtovala novo in provokativno akcijo.

"Dela nam sramoto" Na zid blizu glavne džamije v Keruanu je zapisala besedo Femen in izzvala jezo mimoidočih. "Ona nam dela sramoto. Mi želimo zaščiti svoje mesto in to umazano dekle ne bi smelo priti sem," je po poročanju Jutarnjega lista povedal eden izmed prebivalcev.

V Keruanu je že tako zavladala napetost, saj sta tunizijska policija in vojska poskušali preprečiti konferenco islamistične skupine Ansar Al Šarija, ki jo nekateri označujejo za tudi za teroristično organizacijo. Oblasti so Amino nemudoma aretirale, ob tem pa si je prislužila tudi številne psovke mimoidočih.

Zahtevali so kamenjanje Amina je z objavo svojih golih prsi izzvala močne odzive v Tuniziji. Predsednik tunizijskega odbora za spodbujanje kreposti in preprečevanje pregrehe je tako zahteval kamenjanje, vendar je Amina za krajši čas zapustila Tunizijo, ker je prejela številne grožnje s smrtjo.

Feministična skupina Femen, ki šteje približno 15 tisoč pripadnic, je bila ustanovljena leta 2008, znana pa je predvsem po provokativnih akcijah, na katerih pripadnice javno kažejo svoje gole prsi. S tem protestirajo proti prostituciji, seksturizmu, izkoriščanju in zapostavljanju žensk.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin