Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
14. 5. 2013,
10.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

študij

Torek, 14. 5. 2013, 10.59

8 let

Trunk: Podiplomski študij družboslovja se ne izplača

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Soustanoviteljica kariernega spletnega portala Brazen Careerist ne skriva svojega prepričanja, da podiplomski študij družboslovja prinaša več stranskih bremen kot koristi.

Ni dvoma, da magisterij ali doktorat, ki ni s področja naravoslovja ali tehnologije, ni nujno potreben za dobro službo, zatrjuje soustanoviteljica ameriškega kariernega spletnega portala Brazeen Careerist Penelope Trunk. Še več, prepričana je, da je podiplomski študij družboslovja tako nekoristen, da velikokrat celo zavira poklicno pot mladega magistra ali doktorja.

Prevelika žrtev za neizpolnjene obljube Ko svoje misli izraža na številnih radijskih oddajah, izziva veliko ogorčenja med poslušalci, a to njenega prepričanja ne omaja: podiplomski študij, zlasti družboslovni, zahteva veliko finančnih sredstev in predolgo predanost, a kljub temu z njo magistri in doktorji ne pridobijo obljubljenih znanj, ki jih bodo potrebovali v vsakdanjem življenju.

Trunkova je v svojem nedavnem spletnem članku zbrala sedem najpogostejših trditev, s katerimi jo drugače misleči želijo prepričati, da se moti glede nesmiselnosti (družboslovnih) podiplomskih študijev. Seveda je pripisala tudi svoje odgovore, s katerimi jim dokazuje, da se, kot pravi, motijo.

Prva: Saj starši plačajo! Škoda denarja, meni Trunkova, ki bi raje videla, da bi ga starši preusmerili v nakup podjetja. Kaj boste po koncu podiplomskega študija počeli s tem nazivom, se sprašuje: "Takrat ste spet na samem začetku, v iskanju službe in brez vednosti, kako naprej. Če pa bi po koncu dodiplomskega študija tri leta upravljali podjetje, četudi neuspešno, bi pridobili občutek, kako uporabna so vaša znanja v delovnem okolju, in pridobili reference, s katerimi bi bili lažje zaposljivi – to velja predvsem za tiste, ki razmišljajo o poslovnih šolah."

Druga: "Podiplomec" je brezplačen Tudi če zanj ne plačujete denarja, porabljate čas, opozarja Trunkova: "Kaj boste na pogovoru za službo navedli kot razlog, da ste se odločili za podiplomski študij? Ker je bil brezplačen? Brezplačno je tudi to, da po službi vsak večer preučite neko izbrano temo." Podiplomski študij družboslovja opisuje kot neplačano prakso v družbi, ki jamči, da bodo v njej pridobljena znanja neuporabna.

Tretja: Čas je za osebno rast in boljše samospoznavanje Avtorica je neusmiljena: "Če iščete izkušnjo, ki vas bo duhovno premaknila in vam spremenila življenje, pomislite na terapijo, ki je bolj pošten način samopreizkušanja, brez papirjev in preverjanja znanja – pa še cenejše je. Zavarovanja krijejo stroške terapije, ker je to dokazan način za učinkovito spreminjanje osebnih stališč, medtem ko je zagotovo razlog, zakaj ta ista zavarovanja ne krijejo podiplomskega študija."

Četrta: S podiplomskim nazivom izstopam na svojem področju Da, a le če želite izstopati kot nekdo, ki ne more dobiti službe, meni Trunkova. "Če imate na izbiro možnost, da vas plačajo, medtem ko se sami v praksi učite, kako delati, in da plačate, da bi vas to naučil kdo drug, vas druga izbira postavi v luč kot nekoga, ki ni dosegel svojih ciljev – če nič drugega, s tem pokažete, da niste dovolj dobri in dovolj pametni, da bi si uredili mentorja, ne da bi vam ga bilo treba plačati. Če služba ne zahteva 'podiplomca', je zelo verjetno, da bo vašo odločitev zanj delodajalec tolmačil kot posledico bodisi strahu pred iskanjem službe bodisi neuspeha pri prejšnjih iskanjih službe – v vsakem primeru kot nekaj, kar vam ne daje prednosti."

Peta: Moja želja je učiti na univerzi Teh služb preprosto ni dovolj, na trgu je ogromno mladih ljudi, ki imajo vse potrebno, da bi lahko učili na univerzah, pa te službe ne morejo dobiti. Na nekaterih univerzah to že odkrito priznavajo, drugod pa, čeprav o tem molčijo, ni prav nič drugače.

Šesta (in sedma): Magisterij ali doktorat olajša lov na službo "Pravzaprav ga oteži, ker je videti, kot da niste vedeli, kako vstopiti v svet odraslih in začeti boj za denar, saj ste se odločili podaljšati svoje otroštvo in se raje potegovati za ocene," meni Penelope Trunk. Približno z istimi argumenti odgovarja vsem tistim, ki menijo, da ni vse v karieri in da je podiplomski študij zelo prijetno življenjsko obdobje: "To, kar delaš v šoli, ni isto kot to, kar boš delal v službi, zato boš, če imaš šolo rad, službo verjetno sovražil."

Ne spreglejte