SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Topljenje poletnega ledu na Antarktiki najhitrejše v zadnjih 1000 letih

3

termometer

Poletni led na Antarktiki se tali desetkrat hitreje kot pred 600 leti in najhitreje v zadnjih 1000 letih, taljenje pa se je še posebej okrepilo v drugi polovici 20. stoletja.

Raziskovalci z avstralske nacionalne univerze in britanskega inštituta za Antarktiko so izvrtali 364 metrov dolg vzorec ledu na otoku Jamesa Rossa na severu najmanjše celine, s pomočjo katerega so izmerili temperature na območju v preteklosti.

Vidne plasti v ledenem vzorcu pomenijo obdobja, ko se je poletni sneg na ledenem pokrovu stalil in nato znova zamrznil. Znanstveniki so s pomočjo debeline teh slojev ugotavljali, kako se je talil sneg in kako so se spreminjale temperature na preiskovanem območju zadnjih tisoč let. Trenutna hitrost topljenja ledu je najhitrejša v izmerjenem obdobju.

"Ugotovili smo, da so bile najhladnejše razmere na Antarktičnem polotoku in najmanjša količina staljenega poletnega snega pred okoli 600 leti," je povedala vodja raziskave Nerilie Abram. Po njenih navedbah je bila takrat temperatura za okoli 1,6 stopinje nižja kot konec 20. stoletja, količina letnih snežnih padavin, ki so se stalile in znova zamrznile, pa je znašala okoli 0,5 odstotka.

"Danes se vsako leto stali skoraj desetkrat več snežnih padavin," nadaljuje Abramova. "Medtem ko so se temperature postopoma zviševale skozi stoletja, se je taljenje okrepilo v drugi polovici 20. stoletja."

Abramova je še povedala, da so znanstveniki s pomočjo te raziskave dobili natančnejše ocene o neposrednem in posrednem prispevku antarktičnega ledu k dvigu morske gladine. "To pomeni, da se je Antarktični polotok segrel do te mere, da lahko celo majhno zvišanje temperature sproži veliko povečanje taljenja poletnega ledu," je opozorila.

Zanimivo, da je pred kratkim objavljena znanstvena raziskava, objavljena v reviji Nature Geoscience, pokazala, da se morski led na Antarktiki celo širi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin