Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
13. 10. 2015,
17.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mars vesolje Matic Tomšič

Torek, 13. 10. 2015, 17.37

6 let, 7 mesecev

To je načrt Nase za naselitev Marsa

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriška vesoljska agencija Nasa je predstavila poročilo, v katerem podrobno opisuje načrt za človeško naselitev Marsa.

Čeprav znanstveniki Nase na 36 straneh poročila niso uporabili izraza kolonizacija, je glavni cilj načrta za naselitev ljudi na Marsu popolna neodvisnost od Zemlje. To pomeni, da vesoljska agencija ne načrtuje zgolj poleta do Marsa in pristanka človeške posadke na njem, temveč želi tudi, da bi astronavti tam ostali. Priprav na človeško osvajanje rdečega planeta se bo Nasa lotila v treh korakih.

Korak številka ena: Kako dolgo lahko v vesolju preživimo brez zanašanja na domači planet? Nasa bo priprave na misijo Mars začela v Zemljini orbiti. Glavni prioriteti bosta preizkušanje tehnologij za proizvodnjo (3D-tiskalniki) in recikliranje (filtrirni sistemi) kritičnih surovin in življenjskih potrebščin (zrak oziroma kisik, voda, hrana, orodje, gorivo) ter opazovanje vplivov daljšega bivanja v vesolju na psihofizično stanje astronavtov.

Največ testov bo Nasa opravila na mednarodni vesoljski postaji ISS. Ta bo kmalu dala odgovor na vprašanje, kako dobro se po daljšem življenju v vesolju držijo astronavti. Američan Scott Kelly in Rus Mihail Kornienko na ISS trenutno opravljata enoletno misijo, ki bo trajala do pomladi 2016.

Korak številka dve: ugrabitev asteroida Vesoljska agencija bo preizkuse nato preselila v prostor onkraj Zemljine orbite. Najprej bodo na vrsti testi plovila Orion, na krovu katerega bodo astronavti potovali med Zemljo in Marsom, ter pogonske rakete SLS (Space Launch System). Komponenti naj bi v vesolje skupaj prvič poleteli še pred letom 2020.

V prihodnjem desetletju želi Nasa tudi ujeti enega od več tisoč asteroidov v bližini Zemlje in ga s pogonskimi raketami preusmeriti v stabilno orbito okrog Lune. Asteroid naj bi nato postal poligon za preizkušanje novih tehnologij in urjenje astronavtov za prihodnje misije proti Marsu.

Korak številka tri: rdeči planet Tretji korak v načrtu Nase je vzpostavitev stalnega, od Zemlje popolnoma neodvisnega habitata v bližini Marsa, bodisi v njegovi orbiti bodisi na lunah Fobos in Deimos, ter postopna selitev življenjskih in delovnih prostorov na površino rdečega planeta. Pri Nasi ocenjujejo, da bo izvedba tretjega koraka mogoča v 30. letih 21. stoletja.

Pri ameriški vesoljski agenciji se dobro zavedajo, da gre za projekt, ki ga bo v zastavljenem časovnem okviru nemogoče dokončati brez mednarodnega sodelovanja. Na srečo je na pomoč že priskočila evropska vesoljska agencija ESA, ki med drugim razvija plovilo Orion, pri Nasi pa si obetajo tudi, da bodo znanje, izkušnje in sredstva primaknile tudi Rusija, Indija, Japonska in morda celo Kitajska.

Ne spreglejte