Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2014,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

domače živali televizija mediji

Sreda, 9. 4. 2014, 14.51

8 let

Televizija za pse

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ZDA ima 43 milijonov gospodinjstev vsaj enega psa. Ob tem imajo ista gospodinjstva v povprečju vsaj tri televizijske zaslone. Discovery Channel si želi monetizirati prav vse člane teh domov.

Posebej za štirinožce Povprečen gledalec pozna Discovery Channel kot razvedrilno-dokumentarni kanal, namenjen širjenju človeškega obzorja. Poudarek na človeškega. Podjetje, ki stoji za tem televizijskim vsakdanom, je namreč pred kratkim kupilo kanal Dog TV. Ravno, ko smo mislili, da smo v ZDA videli že vse, se pojavi televizijski kanal, ki oddaja 24 ur dnevno in je namenjen najboljšemu človekovemu prijatelju.

Počitek in igra Dog TV ima tri vsebinske sklope. Prvi je namenjen pomirjanju in združuje umirjeno glasbeno podlago s posnetki psov med počivanjem. Drugi, bolj stimulativni sklop prikazuje različne podobe iz narave ter pse med tekom in igro. Morda najagresivnejši pa je zadnji sklop, ki skuša pse animirati s podobami poštarjev na kolesu, posnetki kaotičnih prometnih križišč ipd. Vsebine so pravzaprav obliž za slabo vest lastnikov, saj simulirajo okolje, ki so ga psi deležni, ko jih lastniki dejansko peljejo na sprehod.

Slaba vest lastnikov Lastniki psov so do svojih ljubljencev v različnih državah različno radodarni. Medtem ko Norvežani mesečno za pasjo hrano zapravijo dobrih 38 evrov, so Američani bolj skopi, saj se njihov izdatek v tem kontekstu konča pri desetih evrih. Ni vrag torej, da jim ne bi v zameno za bolj špartansko hranjenje privoščili vsaj prvovrstnega televizijskega razvedrila.

Pes kot gledalec? Medtem ko vodstvo Discoveryja z vnemo zagovarja poslovno potezo, se pojavljata dve precej veliki težavi. Prvič: kužki različnih velikosti ne glede na prijaznost nekako niso del ključne televizijske demografske skupine Homo sapiensov med 18. in 49. letom starosti. Drugič: štirinožce je včasih težko pripraviti do tega, da zlezejo v avto in izvedejo druge, precej osnovne aktivnosti. Kako jih bo kdo prepričal, da bodo zrli v zaslon, ki je pogosto visoko na steni? Pa še to – vseeno govorimo o psih.

Vprašljiv poslovni model Za zdaj bo poslovni model Dog TV vezan na naročnino, podobno kot pri razvedrilnih kanalih tipa HBO. Prvi posel s platformo Direct TV so lastniki že izpeljali. Kakšen je oglaševalski potencial, ostaja odprto, saj gre za manjši paradoks – kanal, namenjen psom, kjer pa oglaševalce zanimajo njihovi lastniki.

Ne spreglejte