Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
10. 9. 2015,
20.39

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

tehnologija raziskave nanotehnologija robotika

Četrtek, 10. 9. 2015, 20.39

5 let, 5 mesecev

Telefon bomo lahko napolnili z majico, ki se čisti sama. Znanstvena fantastika? Ne, slovensko znanje. (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nanosatelit, ki bo leta 2017 lebdel v vesolju. Samočistilne nogavice, ki jih lahko nosimo več mesecev. Majica, s katero bomo lahko napolnili tudi telefon. Vse to so dosežki slovenskih raziskovalcev.

Na 48. mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti, ki bo do nedelje v Celju, je našo pozornost vzbudil razstavni prostor Odbora za znanost in tehnologijo pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije. Ta na sejmu predstavlja številne inovacije, rešitve in izdelke slovenskih raziskovalcev – med njimi so tudi dijaki in študenti.

"Prikazati želimo vsaj delček slovenskega znanja in inovacij, ki bodo krojile našo prihodnost," nam je povedal Janez Škrlec, predsednik odbora za znanost in tehnologijo pri OZS. Ta predstavlja najnovejše tehnologije z različnih področij: elektronike, mehatronike, avtomatike, robotike, informacijskih tehnologij, bionike, nanotehnologij, vesoljskih in medicinskih tehnologij ter drugih ved.

Prvi slovenski nanosatelit v orbiti že leta 2017 Prvi slovenski nanosatelit naj bi leta 2017 že zaokrožil okoli Zemlje. Razvijata ga mariborska fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) in visokotehnološko podjetje SkyLabs. Ekipa je zasnovala platforme za razvoj satelitskih aplikacij in jih že prodala ameriški vesoljski agenciji Nasa.

Cilj slovenskih raziskovalcev pa je satelite izdelovati za naročnike. Satelit stane približno milijon evrov, izstrelitev v orbito pa okoli 150 tisoč evrov. In komu bi tovrsten satelit prišel prav? "Zainteresirani bodo slovenska vojska, policija, meteorološki strokovnjaki, širok krog znanstvenikov in raziskovalcev," našteva Škrlec. V satelit bo vgrajena tudi posebna kamera, ki bo omogočala snemanje do višine 15 metrov nad Zemljinim površjem.

Slovenski nanosatelit sicer financira evropska vesoljska agencija Esa, katere polnopravna članica bo v kratkem postala tudi Slovenija. "Ta projekt sicer priča o tem, da bomo v svetu kmalu prepoznani kot pomembni raziskovalci vesoljske tehnologije," še meni Janez Škrlec.

Kot sklene Janez Škrlec, na sejmu predstavljajo izdelke prihodnosti, ki niso na ogled v trgovinah. "In kar je najpomembnejše, so plod slovenskega znanja in dela."

Ne spreglejte