Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 8. 2011,
14.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

raziskava inteligenca

Ponedeljek, 1. 8. 2011, 14.12

8 let

Študija pokazala visoko stopnjo inteligence pri kuščarjih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Študija ameriških biologov je pokazala, da so tropski kuščarji enako inteligentni kot ptice in sesalci.

Doslej je med znanstveniki veljalo prepričanje, da kuščarji sodijo med manj inteligentne živali. Kot je dejal biolog Manuel Leal, glavni avtor študije, so bile za skupino raziskovalcev z univerze Duke v Severni Karolini ugotovitve "povsem nepričakovane".

Tropski kuščar anoli lahko rešuje težave

Doslej je veljalo prepričanje, da imajo kuščarji v primerjavi s pticami in sesalci omejene kognitivne sposobnosti. Tropski kuščar anoli pa lahko rešuje težave in naučene sposobnosti celo prilagodi različnim okoliščinam, kažejo rezultati študije, ki jih je objavila revija Biology Letters.

Znanstveniki so preučevali šest kuščarjev, ki so morali poiskati črva v eni od dveh lukenj. Luknja, v kateri se je skrival črv, je bila pokrita s pokrovom.

"To je popolnoma nova oblika plenilskega obnašanja"

Štirje od šestih kuščarjev so preizkus opravili uspešno, saj so pokrov dvignili z usti ali pa so v pokrov ugriznili in ga nato odstranili. "To je popolnoma nova oblika plenilskega obnašanja," sta zapisala Leal in soavtor raziskave Brian Powell.

Kuščarji so novo strategijo odpiranja pokrova uporabili tudi v spremenjenih okoliščinah. Ko sta bili obe luknji pokriti z različnimi pokrovi, so kuščarji uspešno prepoznali luknjo s črvom, kar je pokazalo, da so se naučili prepoznati barvo pokrova, ki je pokrival luknjo s črvom.

Dva kuščarja sta celo razširila svoje novo pridobljeno znanje. Ko sta Leal in Powell položila črva v luknjo, ki je bila dotlej vedno prazna, so vsi kuščarji črva sprva poskušali najti v napačni luknji, dva kuščarja pa sta prepoznala spremenjene okoliščine in črva našla.

Biolog s Harvarda Jonathan Losos je glede rezultatov študije izpostavil, da zmožnost prilagajanja obnašanja kaže, da gre za živali z višjo stopnjo inteligence, kamor kuščarjev doslej niso uvrščali. Avtorji raziskave verjamejo, da je zmožnost učenja kuščarjev anoli pripomogla k temu, da so se močno razširili v tropskem svetu.

Ne spreglejte