Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
31. 8. 2015,
14.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

prstni odtis hoja

Ponedeljek, 31. 8. 2015, 14.34

7 let, 12 mesecev

Štiri stvari, ki nas, poleg prstnega odtisa, delajo edinstvene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Niti enojajčni dvojčki nimajo enakih. Prstni odtis je res nekaj edinstvenega in predstavlja najboljši način za dokazovanje identitete. A to ni vse, kar je na posamezniku edinstveno.

Vsak, ki je že kdaj pogledal kakšen kriminalni film ali serijo, ve, da je prva stvar, ki jo kriminalisti iščejo na prizorišču zločina, prstni odtis. Gre za identifikacijsko metodo, ki je stara že več tisoč let.

Znanstvenik Francis Galton je izračunal, da je verjetnost, da bi bila dva odtisa enaka, ena proti 65 milijardam. Iz tega izhaja, da ni enakega, kot je vaš prstni odtis. Drži sicer, da niso vsem ljudem na svetu vzeli prsnih odtisov, da bi to 100-odstotno potrdili, a za zdaj kaže, da splošno gledano to drži, piše Medical Daily.

Kaj pa drugi deli našega telesa? Seveda ni samo prstni odtis tisti, ki vas dela edinstvene. Tu so še vsaj štiri druge stvari.

Ušesa Vsako uho ima različne krivulje in gube. To je najbolj izrazito pri zunanjem hrustancu ušesa. Za razliko od prstnih odtisov, ki z leti lahko postanejo obrabljeni ali poškodovani, osnovni vzorec krivulj naših ušes ostane nespremenjen, ugotavljajo znanstveniki iz univerze v Southamptonu.

Ko se rodimo, je naše uho povsem izoblikovano. Nekoliko se spremeni le mečica, ki se spusti nekoliko nižje, na splošno pa ostane enako. Naše uho lahko spremeni tudi nakit.

Šarenica Šarenica je krožna mišica na sprednjem delu očesa, ki se nahaja za roženico in tik pred lečo. Poleg obarvanja očesa šarenica nadzira količino svetlobe, ki v oko vstopa skozi zenico.

Skeniranje šarenice je prav tako postalo eno izmed uporabnih orodij za zavarovanje pomembnih zaupnih informacij in območij. Čeprav sta barva in struktura genetsko pogojeni, podrobnosti in vzorec niso, zato je skeniranje tako uporabno.

Jezik Čeprav so človeške zobe in ugriz na sodiščih za identifikacijo analizirali že od 70. let dalje, je najbolj unikaten del v vaših ustih jezik. Ta se namreč z leti prav tako ne spreminja. Unikaten je tako glede oblike kot teksture na površini.

Čeprav njegova edinstvenost še ni bila dokazana, raziskovalci verjamejo, da bi lahko tudi odtis jezika uporabili kot identifikacijsko metodo. Za to bo potrebnih še nekaj raziskav na tem področju.

Hoja Da, tudi način, kako hodimo, se razlikuje od človeka do človeka. Vsak hodi na svoj način, pri tem pa ni pomembno samo to, kako se premikajo noge, ampak kako se giblje celotno telo.

Na tem področju je bilo izvedenih že več študij, razvili pa so tudi kar nekaj programov, ki analizirajo hojo ljudi. Nekateri lahko že v veliki meri prepoznavajo hojo ljudi, ki so se udeležili posameznih raziskav, a je na tem področju še veliko manevrskega prostora.

Ne spreglejte