Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
15. 10. 2015,
15.38

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Matic Tomšič znanost vesolje

Četrtek, 15. 10. 2015, 15.38

6 let, 6 mesecev

So astronomi odkrili superstrukturo, ki so jo zgradili Nezemljani?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Vesoljski teleskop Kepler je v bližini zvezde KIC 8462852 zaznal anomalijo, ki je po mnenju astronomov videti kot nekaj, kar bi zgradila napredna nezemeljska civilizacija.

1481 svetlobnih let oddaljeno zvezdo KIC 8462852 so astronomi pod drobnogled prvič vzeli leta 2009, ko jo je vesoljski teleskop Kepler označil za eno od kandidatk za gostiteljice Zemlji podobnih planetov. A KIC 8462852 je svetlobo oddajala drugače kot več kot sto tisoč preostalih zvezd, ki jih je analiziral Kepler. Astronomi so jo zato začeli preučevati podrobneje.

Njihovo pozornost je pritegnilo predvsem dejstvo, da zvezda sije v prekinjenih vzorcih, obdajala pa naj bi jo velika količina materije. Ta domnevno prepušča le dobrih 20 odstotkov svetlobe, ki jo oddaja KIC 8462852.

To ne bi bilo nič nenavadnega, če bi šlo za mlado zvezdo – navsezadnje je gromozanska količina materije po nastanku plavala tudi okrog našega Sonca –, a zvezda KIC 8462852 ni med najmlajšimi. Kaj se torej dogaja?

Ali kometi ali pa Nezemljani Kot je v tej raziskavi zapisala znanstvenica Tabetha Boyajian z ameriške univerze Yale, je v primeru materije okrog zvezde KIC 8462852 mogoče izločiti vse naravne vzroke razen enega – gre za roj kometov, ki ga je v bližino KIC 8462852 potegnila druga zvezda. Gravitacija KIC 8462852 bi v tem primeru komete navlekla nase. A možnosti, da bi se kaj takega zgodilo, so zelo majhne, je zapisala Boyajianova in opozorila, da za anomalijo ni kriv vesoljski teleskop Kepler, saj naj bi deloval brez težav.

Po poročanju časnika The Atlantic sta se v zadevo nato vmešala astronoma Jason Wright z univerze Penn State in Andrew Siemion, direktor projekta za iskanje nezemeljskega življenja SETI na univerzi Berkeley. Predpostavila sta, da je materija, ki obdaja zvezdo, morda supergradnja civilizacije Nezemljanov.

"Zadnja hipoteza, ki jo postavimo pri našem delu, so Nezemljani. A tu nekaj ni prav," je za The Atlantic povedal astronom Jason Wright z ameriške univerze Penn State.

Ne spreglejte