Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
9. 9. 2011,
16.09

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tek podnebje

Petek, 9. 9. 2011, 16.09

4 leta

Slovenska Karitas s tekom za podnebno solidarnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska Karitas je v okviru Športnega vikenda Ljubljanica danes organizirala tek podnebne solidarnosti.

Udeleženci so tekli v znamenje solidarnosti do revnih ljudi v državah v razvoju, ki jih posledice podnebnih sprememb najbolj prizadenejo. S tekom so nadaljevali z gradnjo kroga podnebne solidarnosti okoli Zemlje, so še sporočili iz Karitasa. Gradnja kroga podnebne solidarnosti okoli Zemlje Udeleženci so tekli od Tromostovja, mimo Robovega vodnjaka, do Vodnikovega trga in nazaj. Ob tem so organizatorji tudi pozvali vse tekače, naj se med tekom osredotočijo na to, kaj bodo v svojih življenjih spremenili za reševanje te problematike. Hkrati pa so si lahko izbrali konkreten namen, za kaj bodo tekli, na primer za otroke, ki hodijo peš več ur v šolo, vse ljudi, ki nosijo vodo zelo daleč, ali tiste, ki zelo trpijo zaradi posledic podnebnih sprememb. S pretečenimi kilometri bodo nadaljevali gradnjo kroga podnebne solidarnosti okoli Zemlje, za kar je potrebno preteči 40.075 kilometrov, navajajo v Karitasu. Že v lanskem šolskem letu so namreč slovenski osnovnošolci, srednješolci, študentje, učitelji, starši in ostali solidarni tekači v okviru teka podnebne solidarnosti pretekli skoraj polovično pot, in sicer slabih 19.670 kilometrov.

Kot je pojasnila Saša Eržen iz Slovenske Karitas, je bil današnji dogodek "več kot uspešen". Teklo je več kot 150 učencev, dijakov, učiteljev in profesorjev, poleg njih pa tudi 19 ostalih solidarnih tekačev. "Skupaj smo pretekli kar 698 kilometrov," je še povedala.

V smeri podnebne pravičnosti v državah v razvoju V teku pa je sodelovala tudi letošnja Miss Slovenije Lana Mahnič Jekoš, ki je svoje kilometre namenila "vsem tistim, ki so prizadeti zaradi klimatskih sprememb". Ob tem je izpostavila otroke v Afriki, ki trpijo zaradi podhranjenosti in pomanjkanja pitne vode. "Živela sem v Afriki, v Egiptu in so mi take razmere poznane," je še dejala.

Športni vikend Ljubljanica 9. in 10. septembra sicer organizira športno društvo Povodni mož v Ljubljani. Teki podnebne solidarnosti pa potekajo v okviru mednarodnega projekta ozaveščanja Slovenske Karitas - V smeri podnebne pravičnosti v državah v razvoju s poudarkom na podsaharski Afriki. Sofinancirata ga Evropska komisija in ministrstvo za zunanje zadeve.

Ne spreglejte