Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 11. 2014,
11.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

gimnazija

Sreda, 5. 11. 2014, 11.58

8 let

Slovenska dijaka ugnala mednarodno konkurenco

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dijaka Gimnazije Vič Miha Papič in Matija Tomc sta na največjem mednarodnem tekmovanju mladih raziskovalcev v južni Ameriki Mostratec dosegla prvo mesto.

Miha Papič in Mitja Tomc sta za svojo raziskovalno nalogo na temo svetlobne regulacije izražanja genov v sesalskih celicah v Braziliji prejela zlato medaljo v kategoriji Celična in molekularna biologija.

Dijaka, ki sta raziskovala pod mentorstvom Lucije Kadunc in skupine Romana Jerale s Kemijskega inštituta ter šolske mentorice Alenke Mozer, sta v svoji nalogi predstavila spremenjene človeške celice, ki se odzivajo na svetlobo. Tako lahko kar prek zaslona mobilnega telefona sprožimo prepisovanje genov, ki lahko delujejo na primer kot zdravilo. Optogenetika kot način upravljanja delovanja celic s pomočjo svetlobe je v zadnjem času v izjemnem razvoju, so sporočili s Kemijskega inštituta.

Ugnala raziskovalce iz 22 držav Brazilski Mostratec je tekmovanje mladih raziskovalcev z 29-letno tradicijo. Letos so na njem sodelovali dijaki iz vseh južnoameriških držav ter iz 22 drugih držav sveta, med katerimi so bile ZDA, Španija, Danska, Nizozemska, Turčija in prvič tudi Slovenija.

Raziskovalne naloge zajemajo področja naravoslovja in tehnologije, informatike in matematike, v finale pa se je uvrstilo skupno 375 srednješolskih projektov. Mostratec se od podobnih tekmovanj drugod po svetu, kjer podelijo po več zlatih in srebrnih odličij, razlikuje tudi po tem, da v vsaki kategoriji podelijo zgolj po eno zlato, srebrno in bronasto medaljo.

Mostratec je poleg tega povezan s številnimi podobnimi tekmovanji v Evropi in ZDA, viška dijaka pa sta se s svojim dosežkom uvrstila neposredno v finale tekmovanja INSPO, ki bo aprila prihodnje leto v Istanbulu, so še navedli na Kemijskem inštitutu.

Ne spreglejte