Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 1. 2009,
8.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 22. 1. 2009, 8.29

8 let

Slovenka leta 2008 je Neža Maurer

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na tradicionalni, tokrat že 21. prireditvi v ljubljanski Drami, so bralke in bralci revije Jana za Slovenko leto 2008 izbrali 78-letno pesnico Nežo Maurer.

Pred razglasitvijo sta nominiranke sprejela ljubljanski župan Zoran Janković in predsednik Danilo Türk. Ženske, ki so našo družbo obogatile z dejanji in poslanstvi Revija Jana je letos že enaindvajsetič izbrala Slovenko leta med ženskami, ki so s svojo delavnostjo, prizadevnostjo, požrtvovalnostjo, domiselnostjo, ustvarjalnostjo in pogumom našo družbo obogatile z dejanji in poslanstvi, zaradi katerih jih spoštujemo in občudujemo. Med kandidatkami so bile tako ženske, ki so na svojem področju dela naredile kaj pomembnega in odmevnega, kot tudi tiste, ki so morda v javnosti manj prepoznavne, a si zaradi dobrodelnosti, plemenitosti ali razdajanja zaslužijo ta častni naziv.

Maurerjeva bo kmalu izdala novo zbirko ljubezenskih pesmi Letošnja nagrajenka je Neža Maurer, zvezda stalnica slovenske poezije. Tudi pri 78-ih letih njeno srce še vedno utripa v navdušenju, čeprav so jo zdravniki opozorili, da mora paziti nanj. Brez ljubezni si preprosto ne more predstavljati življenja, zato je pred izidom nova zbirka ljubezenskih pesmi. Slavistka, pesnica, pisateljica, novinarka, urednica in pedagoginja je odslej tudi Slovenka leta 2008, je zapisano v utemeljitvi njene nominacije.

Kandidatke za Slovenko leta 2008 so bile še: Ana Cajnko, Živa Deu, Damjana Golavšek, Sara Isakovič, Barbara Jaki, Lučka Kajfež Bogataj, Sonja Merljak Zdovc, Desa Muck, Neža Maurer, Mateja Pintar, Miriam Praprotnik, Renata Salecl, Suzana Tratnik in Bernarda Trebušak.

Slovenka leta 2007 je bila Lilijana Kornhauser Cerar

Lani si je ta laskavi naziv prislužila pediatrinja Lilijana Kornhauser Cerar, predlani pa Metka Zorc.

Med nagrajenkami v zadnjih dvajsetih letih so bile med drugimi tudi Irena Grafenauer, Štefka Kučan, Milena Močivnik, Brigita Bukovec, Vida Žabot, Ljerka Bizilj in Vika Potočnik. Prva je nagrado leta 1988 prejela Mojca Drčar Murko.

Ne spreglejte