Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
17. 7. 2013,
10.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Antarktika Rusija

Sreda, 17. 7. 2013, 10.59

7 let, 12 mesecev

Rusija blokirala poskus razglasitve zaščitenega območja na Antarktiki

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na srečanju predstavnikov več kot 20 držav je Rusija blokirala poskus ostalih, da bi na območju Antarktike uvedli največje zaščiteno območje na morju na svetu.

Ruski predstavniki so namreč podvomili v zakonsko pravico držav za korak v tej smeri. Več držav, vključno z ZDA, je že napovedalo, da bodo s prizadevanji nadaljevale.

EU bi zaščitila 1,9 milijona kvadratnih kilometrov obalnih območij Na tridnevnem izrednem srečanju v mestu Bremerhaven na severu Nemčije so se zbrali predstavniki 24 držav in Evropske unije. Države sodelujejo v okviru Komisije za ohranitev živih morskih virov na Antarktiki (CCAMLR), ustanovljene pred 31 leti z namenom nadzora nad ohranitvijo in trajnostnim izkoriščanjem Južnega oceana.

Predlog zaščitenega območja, ki sta ga pripravili ZDA in Nova Zelandija, bi pokril 1,6 milijona kvadratnih kilometrov Rossovega morja, ki leži na pacifiški strani Antarktike. Drugi, ki so ga podprle Avstralija, Francija in EU, pa bi zaščitil 1,9 milijona kvadratnih kilometrov obalnih območij na vzhodu Antarktike, ki leži ob Indijskem oceanu.

Okoljevarstveniki razočarani Zaščita teh območij, ki so po navedbah biologov bogata z edinstvenimi vrstami, bi več kot podvojila količino morskih zaščitenih območij na svetu.

A prizadevanja niso uspela, saj so ruski predstavniki na srečanju po navedbah organizatorjev podvomili v pravico CCAMLR, da razglasi tovrstno območje. Pogajanja tako sploh niso stekla.

Predstavniki okoljevarstvenih organizacij, ki so bile na čelu prizadevanj za razglasitev zaščitenega območja, so izrazili razočaranje, potem ko so s srečanja po dveh letih priprav odšli praznih rok.

Nekatere države napovedale nadaljevanje tovrstnih prizadevanj Razočaranih je bilo tudi več sodelujočih držav. Med drugim sta obžalovanje zaradi neuspeha izrazila zunanja ministra ZDA in Nove Zelandije, John Kerry in Murray McCully. Hkrati pa so države napovedale nadaljnja prizadevanja v tej smeri.

Naslednja priložnost za to bo redno letno srečanje CCAMLR, ki bo v avstralskem Hobartu potekalo konec novembra. Avstralija je napovedala, da bo do takrat sodelovala z vsemu udeleženimi državami za napredek pri uveljavitvi zaščitenega območja.

Je pa podobno srečanje v omenjenem avstralskem mestu potekalo že lanskega oktobra, ko so prisotne strani prav tako neuspešno poskušale doseči sporazum, a so ga takrat s svojimi pripombami onemogočile Rusija, Kitajska in Ukrajina.

Ne spreglejte