Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 1. 2014,
13.23

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

asteroid rudarjenje

Torek, 14. 1. 2014, 13.23

5 let, 6 mesecev

Rudariti se izplača le na nekaj asteroidih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Več podjetij je že predstavilo načrte za pridobivanje naravnih bogastev na asteroidih, a iz te moke morda ne bo kruha. Nova študija namreč razkriva, da je za rudarjenje primernih le nekaj asteroidov.

Martin Elvis, astrofizik z raziskovalnega centra Harvard-Smithsonian v Cambridgeu, je razvil enačbo, s katero je izračunal število za rudarjenje primernih asteroidov v našem osončju.

Predvidel je, da bodo podjetja najbolj zanimali železo-nikljevi asteroidi, ki jih poznamo kot asteroide tipa M. Tam je namreč največja verjetnost, da bi našli t. i. kovine platinske skupine, med njimi so najpomembnejši platina, iridij in paladij. Ti so namreč v Zemljini skorji redki, saj v staljenem železu razpadejo. Po podatkih Martina Elvisa pa jih bomo dolgo iskali tudi na asteroidih, s temi elementi naj bi jih bilo namreč bogatih le en odstotek.

Da bi se rudarjenje izplačalo, morajo biti asteroidi tudi relativno blizu Zemlje in dovolj veliki. Po Elvisovih izračunih bi dovolj rude pridobili le iz asteroidov, ki merijo več kot 100 metrov. Astrofizik je sicer ob tem poudaril, da se ocenjen dobiček močno razlikuje glede na pridobljeno rudo (od 585 milijonov pa vse do 6,4 milijarde evrov), zato bi bile potrebne dodatne raziskave.

Kljub temu pa ocenjuje, da bi se rudarjenje v komercialne namene izplačalo na največ desetih vesoljskih skalah v bližini Zemlje.

Vlagatelji pričakujejo milijardne dobičke Z Elvisovo oceno pa se ne strinja Eric Anderson, soustanovitelj podjetja za rudarjenje na asteroidih Planetary Resources, ki meni, da se je Elvis zmotil za najmanj faktor sto.

Planetary Resources, ki so ga finančno podprli tudi režiser James Cameron ter Googlova direktorja Larry Page in Eric Schmidt, je leta 2012 prestavil načrt za vesoljsko rudarsko odpravo, med katero bi z robotskim vesoljskim plovilom iz kamnin na asteroidih iztiskali minerale in kemične sestavine goriva.

Nekaj mesecev pozneje so dobili tudi konkurenco − družba Deep Space Industries namerava na Zemlji bližnje asteroide v izvidnico poslati nizkocenovno vesoljsko plovilo, ki naj bi se vrnilo z vzorci kamnin.

Zagovorniki ideje o rudarjenju na vesoljskih skalah sicer pričakujejo, da bi se lahko v prihodnjih desetletjih iz tega razvila industrija, vredna več bilijonov evrov.

Ne spreglejte