Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 3. 2014,
11.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

potres strela

Četrtek, 6. 3. 2014, 11.21

8 let

Razkrita skrivnost bliskov, ki napovedujejo potrese

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Skrivnostne bliske, ki jih je mogoče opaziti le nekaj trenutkov pred močnimi potresi, najverjetneje povzročajo premiki v notranjosti Zemlje, menijo ameriški znanstveniki.

Ob premikih zemeljskih plasti nastane velika električna napetost, ki pred velikimi potresi povzroči svetle bliske nizko na nebu, so ugotovili raziskovalci z univerze Rutgers v New Jerseyju. Skrivnostne strele pred potresi sicer beležijo že več kot 300 let, nazadnje pa so jih posneli pred rušilnima potresoma na Japonskem in v Italiji.

Ameriški znanstveniki so naredili preprost poskus − v plastično posodo so natresli moko in jo nagibali naprej ter nazaj, dokler niso nastale razpoke. V posodi je nastalo 200 voltov napetosti, kar je bilo precej več, kot so pričakovali.

"Najprej smo pomislili, da gre za napako. A ob vsaki ponovitvi smo dobili enake rezultate," je povedal vodja raziskovalne skupine Troy Shinbrot. "Ne znamo pojasniti, zakaj ob premikih znotraj neke snovi nastane takšna napetost. Zato lahko sklepamo le, da smo odkrili nov fizikalni pojav."

Naravni opozorilni sistem Če do tega pojava prihaja ob geoloških prelomnicah, lahko drsenje in pokanje zemlje ustvari na milijone voltov napetosti. To pa v zraku brez težav povzroči bliske − gre za nekakšen naravni potresni opozorilni sistem, poudarjajo Američani.

A bliski ne nastanejo pred vsakim velikim potresom, prav tako vsem strelam na jasnem nebu ne sledijo potresi. Da bi ugotovili, kdaj nastanejo bliski, so turški znanstveniki na potresnih območjih postavili stolpe za merjenje napetosti. Raziskovanje skrivnostnih luči, ki so v preteklosti navdihnile tudi množico navdušencev nad NLP-ji, se torej nadaljuje.

Ne spreglejte