Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 6. 2011,
9.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 6. 2011, 9.59

8 let

Raketoplan Endeavour zaključil svojo zadnjo pot v vesolje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šestčlanska posadka ameriškega raketoplana Endeavour se je srečno vrnila na Zemljo.

S pristankom v ameriškem vesoljskem centru Kennedy Space Center v Cape Canaveralu na Floridi je Endeavour zaključil svojo zadnjo pot v vesolje, sedaj pa ga po 19 letih dela čaka upokojitev.

"Žalostno ga je videti, kako še zadnjič pristaja" "Žalostno ga je videti, kako še zadnjič pristaja, vendar pa je njegova zapuščina res velika," je takoj po pristanku raketoplana izjavil astronavt Mark Kelly, vodja tokratne 25. misije Endeavourja, ki je v skladu z načrti trajala 16 dni.

Na ISS je Endeavour tokrat preživel 11 dni in pol Na Mednarodni vesoljski postaji (ISS) je Endeavour tokrat preživel 11 dni in pol, posadka petih Američanov in Italijana pa je ob ločitvi v ponedeljek razglasila, da je 400 ton težka vesoljska postaja po 12 letih dela sedaj dokončno sestavljena.

Astronavti so opravili štiri vesoljske sprehode Na ISS je raketoplan tokrat med drugim popeljal dve milijardi dolarjev vreden detektor kozmičnih žarkov, ki bo pomagal pri raziskovanju antimaterije, ter novo platformo za rezervne dele. Astronavti so opravili štiri vesoljske sprehode, ob slovesu pa so za Nasine znanstvenike opravili še navigacijski poskus za bodoča vesoljska plovila.

Endeavour se bo sedaj upokojil Endeavour se bo sedaj - potem ko je v vesolju preživel skoraj 300 dni - upokojil, v vesolje pa bo v začetku julija poletel le še raketoplan Atlantis, ki bo dokončno sklenili 30-letno kariero ameriških raketoplanov.

Nasa se bo posvetila drugim projektom Nasa se bo namreč posvetila drugim projektom, kot je potovanje človeka Mars, oskrbovanje Mednarodne vesoljske postaje (ISS) pa bodo v naslednjih letih prevzeli Rusi. V prihodnosti naj bi jim sicer pri tem začela pomagati tudi zasebna podjetja s svojimi raketami.

Najmlajši od flote raketoplanov Endeavour je najmlajši od flote raketoplanov. Izdelali so ga leta 1991 kot nadomestilo za Challenger, ki ga je razneslo po izstrelitvi leta 1986.

Leta 2003 je ob vrnitvi na Zemljo razpadel raketoplan Columbia. Najstarejši raketoplan Discovery se je upokojil po svoji zadnji misiji marca, del muzejske zbirke pa bo postal tudi dejansko najstarejši raketoplan Enterprise, ki sicer nikoli ni poletel v vesolje, ampak so ga uporabljali le za poskuse.

Ne spreglejte