Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
28. 3. 2013,
13.06

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

radar orožje varnost

Četrtek, 28. 3. 2013, 13.06

4 leta, 3 mesece

Radar odkriva skrito orožje

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Z radarjem, ki so ga razvili v vojaške namene in je zelo podoben tistim, s katerimi policisti lovijo prehitre voznike, bi lahko ugotavljali, ali ima kdo v množici skrito orožje.

Na ameriški univerzi zvezne države Michigan so po naročilu vojske raziskovalci s področja elektrotehnike razvili radarsko napravo za odkrivanje orožja, a so njeni ustvarjalci prepričani, da bi jo lahko izkoristili tudi v civilne namene in tako preprečili masovne morilske pohode, kot je bil tisti v šoli mesta Newtown v zvezni državi Connecticut. Hitreje in udobneje od detektorja kovin Vodilni raziskovalec projekta profesor Kamal Sarabandi je prepričan, da bodo tako šole, letališča, stadioni, nakupovalna središča in vsa preostala območja, kjer se zadržuje veliko število ljudi, postali varnejši. Tehnologija namreč v manj kot sekundi razkrije skrito orožje tudi na razdalji dobrih sto metrov, kar je veliko hitreje kot detektorji kovin, vsekakor pa dovolj pravočasno za preprečevanje morebitnega napada. Udobneje je tudi za ljudi, saj se jim za razliko od preiskave z detektorjem kovin ni treba postavljati v vrste in čakati na prehod skozi napravo.

Rešitev, ki jo je razvila Sarabandijeva skupina, nadgrajuje klasične radarje, ki oddajajo radijske valove. Ti valovi se odbijajo od predmetov im jih naprava zazna, ko pridejo do nje, s tem pa tudi predmet od katerega so se valovi odbili. Na podlagi Dopplerjevega efekta je tako mogoče izračunati tudi hitrost premikajočega se predmeta.

Novost in dodana vrednost: procesiranje signala Valovna dolžina, ki jo uporablja, je že v rabi pri avtomobilskih sistemih za izogibanje trkom in še nekaterih vojaških sistemih za sledenje, ključ delovanja nove rešitve pa je v procesiranju tega signala, ki osumljenega in skrito orožje lahko hitro izloči iz množice. Preizkusov v realnih razmerah z ljudmi in pravim orožjem sicer še ni opravil, a računalniške simulacije in preizkusi na modelu, katerega površina je podobna človeški koži, nakazujejo, da bi bila metoda lahko zelo učinkovita. Povsem nezmotljiva naj sicer ne bi bila, a bi varnostnikom in policistom vendarle omogočila, da iz množice zelo hitro izločijo potencialne imetnike orožja in jih potem dodatno pregledajo na enega od običajnih načinov nadzora.

Ne spreglejte