Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2008,
17.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 4. 2008, 17.11

8 let

Prvi svetovni spomenik krompirju bo v Šenčurju pri Kranju

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V Društvu za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi bodo v čast rjavemu zlatu, ki raste v zemlji, v sodelovanju s Šenčurjem 25. maja postavili prvi svetovni spomenik, posvečen krompirju.

Spomenik akademskega kiparja Janeza Pirnata bo stal v kraju, znanem po največjih pridelovalcih krompirja v Sloveniji. Krompir je prišel v Evropo iz Južne Amerike oziroma z območja Čila in Peruja, ki še danes veljata za pomembne pridelovalce. Krompir je v naše kraje prinesla cesarica Marija Terezija leta 1767 v času avstroogrske monarhije in tako Slovence rešila pred lakoto. V društvu poudarjajo, da je bil to zelo pomemben mejnik v slovenski zgodovini.

Društvo za priznanje praženega krompirja se je namreč rodilo ob prelomu tisočletja (23. maja 2000) iz hudomušne ideje, razraslo pa se je v širitev slovenske kulinarične posebnosti v Sloveniji in prek meja. Vsako leto se tradicionalno zberejo na gala večeru praženega krompirja, na svetovnem festivalu praženega krompirja, ki bo prvo letošnjo soboto v septembru v Črni na Koroškem, poleg tega vsako leto organizirajo strokovne ekskurzije, smučarska tekmovanja, planinske pohode in druga druženja.

Za članstvo v društvu obstajajo določeni pogoji

Do danes se je v društvo vpisalo 1424 članov iz Slovenije in tujine. Trenutno je aktivnih 848 članov, vse pa jih druži skupna ljubezen do praženega krompirja, zato obstajajo tudi določeni pogoji za članstvo: da enkrat tedensko na javnem kraju jedo pražen krompir, da v družbi ne govorijo o politiki ali o poslu in da promovirajo društvo, se udeležujejo dogodkov in s svojim kuhanjem prispevajo k razvoju praženega krompirja kot samostojne jedi.

Zbrali že več kot 160 receptov za pražen krompir

V Sloveniji imamo 132 poimenovanj za krompir, zbranih pa je tudi že več kot 160 receptov za pražen krompir. Krompir je v Sloveniji najpomembnejša poljščina po raznolikosti uporabe, društvo pa ima tudi svojo njivo v Sneberjih, na kateri vsako leto poskrbi za obilen pridelek. Društvo je dejavno v številnih državah, med drugim v sosednjih, na Balkanu, v Avstraliji, Peruju, na Havajih, v ZDA in Braziliji.

Sicer pa je letošnje leto mednarodno leto krompirja, ki so ga proglasili Združeni narodi.

Ne spreglejte