Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
29. 3. 2015,
15.10

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

resničnostni šov Kitajska

Nedelja, 29. 3. 2015, 15.10

7 let, 12 mesecev

Prvi kitajski resničnostni šov z živalmi je sprožil val kritik

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kitajska televizija Hunan je začela predvajati resničnostni šov z živalmi, zaradi česar so na družabnih omrežjih deležni številnih kritik.

Prek družabnega omrežja Weibo, kitajske različice Twitterja, so se oglasili številni zagovorniki pravic živali. Glasno kritizirajo producente prvega kitajskega resničnostnega šova z živalmi z naslovom Čudoviti prijatelji. Zahtevajo, da prekinejo predvajanje.

V tedenski oddaji, kot poroča britanski časopis Indepedent, nastopajo medvedi, sloni, šimpanzi in pande, in sicer v oblačilih ter izpostavljeni nevarnim situacijam.

Prvi del, ki si ga je ogledalo 20 milijonov gledalcev, so posneli v safariju Chimelong v provinci Guangzhou na jugu države, kjer so za živali skrbele slavne osebnosti. Med njimi tudi pevka in igralka Li Yuchun, ki je sicer tudi ambasadorka za ohranjanje okolja in ogroženih vrst pri organizaciji World Wildlife Fund (WWF)

Opice v puloverjih in stresnih situacijah Na predvajanje resničnostnega šova pa se niso glasno odzvali le kitajski zagovorniki pravic živali, temveč tudi svetovno združenje živalskih vrtov in akvarijev ter še 18 drugih organizacij. Te odločno nasprotujejo, da so živali potisnjene v zanje stresne in ogrožajoče situacije, ter ostro kritizirajo pojavljanje orangutanov in šimpanzov v oblačilih.

Živali namerno vznemirjajo V imenu zanimivosti dogajanja živali načrtno vznemirjajo, poudarjajo nasprotniki oddaje. V eni od scen so na primer mladička šimpanza tako sprovocirali, da je začel udarjati zvezdnika, ki ga je nosil. Oče mlade opice pa je v televizijsko ekipo začel metati kamenje. V drugem prizoru sta se brata orangutana, ki sta se srečala prvič, začela pretepati.

"Prenehajte s sebično ljubeznijo" Za številne gledalce je bilo to preveč in to v deželi, ki s svojimi številnimi farmami tigrov in cirkuškimi šovi sicer ne slovi po spoštovanju pravic živali. A televizijski producenti so v tem primeru šli predaleč.

Eden od kritikov na Weibo, kot jih povzema Indepedent, je na primer zapisal: "S prikazovanjem živali v oddaji je izpostavljena njihova ljubkost, a brez zavedanja o tem, kako številne v naravi umirajo in izumirajo. Zahtevati moramo prekinitev tovrstnih oddaj." Drugi nasprotnik pravi: "Prosim spoštujte naravo živali in prenehajte to 'sebično ljubezen'."

Na to je Yan Dianya, režiserka oddaje Čudoviti prijatelji, odgovorila: "S šovom želimo spodbuditi zanimanje javnosti za zaščito in ljubezen do živali. Naša odgovornost je, da naslavljamo teme, povezane s temi vprašanji. Ustvarjalci ne kršimo pravil in zakonov, povezanih s pravicami živali, prav tako jih tudi ne ogrožamo."

Ne spreglejte