Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
7. 7. 2017,
11.20

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

14

Natisni članek

Hamburg protesti

Petek, 7. 7. 2017, 11.20

6 let, 6 mesecev

Protestniki v Hamburgu vztrajajo, Melania Trump "ujeta" v rezidenci #video #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,43

14

Hamburg protesti | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Nasilni izgredi pred začetkom vrha skupine G20 v Hamburgu se stopnjujejo. Protestniki so napadli policijsko postajo in zažgali več avtomobilov, policija pa je z vodnim topom razgnala demonstrante, ki so blokirali pot, po kateri naj bi na prizorišče srečanja prispel ameriški predsednik Donald Trump.

Nasilni protestniki nadaljujejo izgrede in jih še stopnjujejo. Napadli so policijsko postajo v hamburškem okrožju Altona in zažgali več policijskih vozil. Zgorelo je še več drugih vozil, po podatkih nemške tiskovne agencije dpa med 25 in 30.

S signalno raketo poskušali sklatiti helikopter

Medtem je na stotine protestnikov v različnih predelih mesta poskušalo prodreti skozi varnostne barikade okrog prizorišča srečanja skupine G20. S signalno raketo so poskušali tudi sklatiti policijski helikopter in ga za las zgrešili, poroča dpa. Prav tako so izgredniki razbili okna na mongolskem konzulatu in preluknjali gume na vozilu kanadske delegacije.

Napadli so tudi varnostnike v hotelu, ki ob vrhu G20 gosti nekatere državnike, med njimi ruskega predsednika Vladimirja Putina in avstralskega premierja Malcolma Turnbulla.

Hamburška policija je sporočila, da je bilo v protestih poškodovanih 159 policistov, pridržali pa so 45 nasilnih protestnikov. V Hamburgu trenutno za varnost skrbi približno 20 tisoč policistov, a je hamburška policija za pomoč pri obvladovanju nasilnih izgredov zaprosila za dodatne okrepitve. Na poti v Hamburg naj bi bilo že več kot 850 dodatnih policistov iz petih nemških dežel.

Popoldne izbruhnili novi protesti

Popoldne se je nov protest začel na trgu Millerntorplatz, med zbranimi pa je bilo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi več sto skrajnih levičarjev, ki sami sebe imenujejo "črni blok", in so se že v četrtek zapletli v nasilen obračun s policijo.

Policija je proti protestnikom na trgu, ki leži na območju St. Pauli, uporabila vodni top, saj da so se brez dovoljenja začeli premikati v smeri pristanišča, so zapisali na Twitterju.

Do območja, na katerem protesti niso dovoljeni, so protestniki - šlo naj bi za pripadnike okoljevarstvene organizacije Greenpeace - med drugim poskušali priti celo s 15 čolni prek reke Elbe. Ko so se približali policijski barikadi, so poskakali v vodo, nakar jih je odpeljala policija.

Kot je še sporočila nemška policija, je bilo danes resno poškodovanih 11 udeležencev protestov, ki so med begom pred policijo poskušali preplezati mrežno ograjo. Ta se je pod njihovo težo podrla, zaradi česa so popadali na tla s precejšne višine, še navaja dpa.

"Nasilni protesti ogrožajo življenja in so zato nesprejemljivi," pravi gostiteljica vrha G20, nemška kanclerka Angela Merkel. | Foto: Reuters "Nasilni protesti ogrožajo življenja in so zato nesprejemljivi," pravi gostiteljica vrha G20, nemška kanclerka Angela Merkel. Foto: Reuters

Merklova: Nasilni protesti so nesprejemljivi

Nemška kanclerka Angela Merkel, ki je letos gostiteljica vrha G20, je nasilne proteste označila za nesprejemljive. Mirne proteste razume, "nasilni protesti pa ogrožajo življenja in so zato nesprejemljivi", je dejala na novinarski konferenci.

Zaradi protestov je v mestu tudi močno oviran promet. Policija odsvetuje vožnjo v središče mesta. Vozniki vlakov podzemne železnice ne smejo ustavljati na postajah v bližini protestov. Policija poleg tega navaja, da protestniki mečejo predmete na tire.

Melania ujeta v rezidenci, damski program 'prekinjen

Melania Trump | Foto: Reuters Foto: Reuters Zaradi zaostrenih varnostnih razmer ob protestih proti vrhu G20 v Hamburgu so organizatorji na drugo lokacijo prestavili tako imenovani damski program, v katerem sodelujejo partnerke in partnerji svetovnih voditeljev. Gosti ga soprog nemške kanclerke Angele Merkel Joachim Sauer.

Soproga ameriškega predsednika Donalda Trumpa Melania Trump  je ostala ujeta v hamburški rezidenci, kjer prebiva, saj je iz varnostnih razlogov ni mogla zapustiti.

 

Hamburg protesti | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Newyorški župan se bo pridružil protestnikom

Med drugim so želeli blokirati pot, po kateri naj bi na prizorišče srečanja prispel ameriški predsednik, a jih je policija razgnala z vodnim topom. Medtem se je v Hamburg odpravil eden najostrejših Trumpovih kritikov, newyorški župan Bill De Blasio, ki se po poročanju dpa namerava pridružiti protestom. Tam bo eden glavnih govorcev na sobotnem shodu.

Hamburg protesti | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Začelo se je z mirnimi protesti

Sprva mirni protesti so se v nasilne izgrede sprevrgli že v četrtek zvečer. Skupina zamaskiranih protestnikov je napadla policiste, ti pa so odgovorili z vodnim topom in solzivcem. Poškodovanih je bilo 76 policistov in neznano število protestnikov.

Hamburg protesti | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

V soboto pričakujejo sto tisoč protestnikov

Protestnega shoda z naslovom Dobrodošli v peklu se je udeležilo približno 12 tisoč ljudi. Med njimi naj bi bilo okrog tisoč levičarskih skrajnežev, ki so policiste zamaskirani napadli s steklenicami, pirotehničnimi sredstvi in drugimi predmeti.

Protestniki se v Hamburgu zbirajo že vse od nedelje, zato je mesto na severu Nemčije ves čas pod strogimi varnostnimi ukrepi. Najbolj množičen protest je napovedan za soboto. Na njem pričakujejo sto tisoč ljudi, za varnost pa naj bi skrbelo 20 tisoč policistov.

Ne spreglejte