Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 6. 2014,
14.36

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

vreme poletje

Petek, 6. 6. 2014, 14.36

7 let, 12 mesecev

Pripravite poletno garderobo: prvi poletni konec tedna in krajši vročinski val (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Poletje je tu. Že v soboto se bodo temperature približale 30 stopinjam Celzija, se nato dvigovale in do sredine prihodnjega tedna ustvarile pravo poletno vzdušje.

Že današnji sončen dan napoveduje začetek poletja. Kot je povedal dežurni meteorolog Brane Gregorčič, je pred nami prvi poletni konec tedna. Temperature bodo že v soboto blizu 30 stopinj Celzija, v nedeljo pa ponekod tudi nad 30 stopinj.

Vročina bo trajala vsaj do sredine prihodnjega tedna Ta konec tedna bo prvi poletni. Temperature bodo jutri že blizu 30 stopinj Celzija, v nedeljo pa bo ponekod še kakšna stopinja več.

Vročina bo trajala vsaj do sredine prihodnjega tedna, ko bi lahko bilo tudi do 33 stopinj Celzija, v drugi polovici tedna pa bo nekoliko popustila.

Kopali se bodo lahko tudi manj pogumni Prihodnje dni tako lahko izkoristite tudi za skok do obale, saj bodo tudi temperature morja iz dneva v dan višje. Trenutno je temperatura morja kakšen kilometer stran ob obale 22 stopinj, tik ob obali pa je 21 stopinj Celzija. Bo pa imelo že v nedeljo, kot je dejal Gregorčič, zagotovo kakšno stopinjo ali dve več, ker bo dovolj za kopanje tudi za tiste malo manj pogumne.

Sicer pa poletne temperature niso zajele samo Slovenije. Blizu 30 stopinj bo tudi v večjem delu Francije, v južni Nemčiji, severni Italiji, zahodni Avstriji in tudi na Jadranu. Le na primer v srednjem Balkanu bo nekaj stopinj manj.

Topel zrak prihaja iznad severne Afrike in prek zahodnega Sredozemlja do zahodne in južne Evrope, je še pojasnil meteorolog.

Krajši vročinski val, ki pa ne bo prinesel nevšečnosti Na vprašanje, ali je pred nami tudi že prvi vročinski val, pa je Gregorčič odgovoril, da ta beseda nima stroge in jasne definicije. "Če rečemo, da je vročinski val, če je več kot tri dni nad 30 stopinj Celzija, potem bo to verjetno tudi že vročinski val, ki pa ne bo trajal zelo dolgo," je dejal.

Pojasnil je tudi, da se obremenitev povečuje, če vročinski val traja več kot en teden, a se zdi, da v tem primeru ne bo tako, ampak bo trajal štiri ali pet dni, potem pa bo vročina popustila. Če pa bi se vročina po enem tednu še stopnjevala in trajala dlje časa, se pojavijo tudi nekatere težave pri počutju in v preskrbi z vodo.

"Glede na to, da smo do zdaj imeli primerno namočeno obdobje, mislim, da ta štiri- oziroma petdnevni vročinski val ne bi smel prinašati kakšnih nevšečnosti," meni meteorolog.

Pred nami najverjetneje nadpovprečno toplo poletje Kakšno je poletje, ki je pred nami, je nemogoče napovedati, čeprav obstajajo izračuni, vendar niso dovolj zanesljivi. "Je pa večja verjetnost, da bo nadpovprečno toplo," je še dejal.

Ne spreglejte