SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Poplave ne bodo hude, bodo pa dolgotrajne

4

termometer

 | Foto:
Taljenje žleda, ki je v zadnjem tednu povzročil pravi kaos, bo predvsem v prihodnjem tednu povečalo poplavno ogroženost. Katera območja bodo najbolj ogrožena in kje so že v pripravljenosti?

Ob predvideni odjugi konec tedna, zlasti pa v naslednjem tednu hidrologi pričakujejo, da se bodo kraški vodotoki, zlasti kraška polja Notranjskega in ponekod Dolenjskega krasa močno polnila. To sicer ne bodo poplave hudourniškega tipa, pač pa kraškega, kar pomeni, da bo voda počasi, a vztrajno naraščala.

Cerkniško jezero do pomladi Hidrolog Janez Polajnar je ob tem dejal, da sicer težko govorimo o poplavah, pač pa o kraških ojezeritvah, ki se lahko zadržijo več tednov, pa tudi mesec ali več. "Predvidevamo, da bi lahko voda na Cerkniškem jezeru zastajala vse do pomladi," je pojasnil.

Izdatna odjuga s taljenjem snega, žleda in padavinami bo torej prispevala k povečani ojezeritvi kraških polj, zlasti na Notranjskem. "To pomeni, da se bodo ta kraška jezera, ki so se že oblikovala v Pivški kotlini, še nekoliko povečala. Povečale se bodo tudi poplavne površine na kraških poljih Loškega potoka, Cerkniškega jezera in Planinskega polja," je navedel Polajnar.

Poplavljali bosta tudi Ljubljanica in Krka Drugi teden, predvidoma od torka naprej, bo začela poplavljati reka Ljubljanica na ljubljanskem Barju, vendar predvsem na območju pogostih poplav. Od torka oziroma srede naprej pa bo predvidoma poplavila tudi reka Krka s svojimi pritoki, v spodnjem in srednjem toku. Tudi za Krko, podobno kot za Ljubljanico, velja, da bo prav tako poplavljala na območju pogostih poplav, kar ni nič neobičajnega za ta letni čas oziroma to obdobje odjuge.

Ob tem je Polajnar pojasnil še, da so tudi poplavne površine na kraških jezerih za to obdobje precej običajne, lahko pa se bodo pojavljale tudi težave. Te pričakujejo zlasti tam, kjer je to kraško podzemlje izredno nasičeno. To je na območju Zgornje Pivke, kjer lahko v prihodnjih dneh pobočni kraški izviri ogrožajo tudi nekatere izpostavljanje objekte.

V vasi Bač še niso povsem mirni Težave s poplavljanjem so do zdaj imeli v vasi Bač, na Ilirskobistriškem. Poplavljene površine v vasi so se čez noč dodatno zmanjšale in trenutno ne predstavljajo večje grožnje za prebivalce. "Kraška voda počasi odteka, vendar se lahko ob napovedanih novih padavinah in ob odjugi te razmere ponovno zaostrijo," je opozoril Polajnar.

Pripadniki civilne zaščite in preostale sile za zaščito in reševanje so sicer že v pripravljenosti, da pomagajo in reagirajo, ko bo do teh pojavov prišlo. Najbolj je ogroženo območje Zgornje Pivke pri vasi Bač, Koritnica in Knežaku.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin