SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ponovna obnova Kipa svobode

3

termometer

Ameriška uprava za nacionalne parke bo oktobra za leto dni ponovno zaprla najbolj slavno newyorško znamenitost Kip svobode, ki so ga ZDA dobile v dar od Francije in ga prvič odprle pred 125 leti.

Kip svobode stoji na otočju, ki prav tako nosi ime "Svoboda", ob vstopu v newyorški zaliv, sicer pa uradno spada pod bližnjo državo New Jersey. Kip so odprli 28. oktobra leta 1886. Zaprli ga bodo 29. oktobra, dan po proslavi 125. obletnice odprtja. Zaprt bo leto dni zaradi nujnih obnovitvenih del v vrednosti 27,25 milijonov dolarjev.

Sedanje stopnišče ne omogoča varnosti Zaprtje je danes naznanil ameriški notranji minister Ken Salazar. Podjetje iz New Jerseyja bo v letu dni obnovilo stopnišče v notranjosti kipa, ki vodi od podnožja do krone na glavi kipa in zajema 154 stopnic. Varnostni standardi zahtevajo, da se notranjost kipa od vrha do tal lahko izprazni v dveh urah, sedanje stopnišče pa tega ne omogoča.

Turistično fotografiranje ne bo moteno Obnavljali bodo tudi dvigala in stranišča, električno napeljavo in sistem za gašenje požara. Prizadeta bo le notranjost kipa, turisti pa bodo lahko še naprej nemoteno obiskovali otok, fotografirali kip od blizu in uživali v razgledu na spodnji del Manhattna.

Kip svobode vsako leto obišče okoli 3,5 milijona ljudi, po stopnicah pa se na vrh zaradi slabe dostopnosti in velike gneče dnevno povzpne le okrog 240 ljudi. Kip so prvič zaprli zaradi obnovitvenih del leta 1984, ko so med drugim zamenjali celotno roko "gospe Svobode" zaradi nevarnosti zloma.

Varnostna nadgradnja zaradi terorističnih napadov Kip so ponovno odprli 4. julija 1986 in vse je bilo v redu do terorističnih napadov v ZDA 11. septembra 2001, ko so ga spet zaprli vse do leta 2004 in vmes porabili 20 milijonov dolarjev za varnostno nadgradnjo. Dostop do vrha oziroma krone kipa so odprli šele 4. julija 2009.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin