Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 3. 2015,
18.19

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kitajska ogljikov dioksid podnebne spremembe

Nedelja, 22. 3. 2015, 18.19

5 let

Podnebne spremembe grozijo Kitajski

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Direktor kitajske meteorološke uprave Zheng Guoguang je opozoril, da se bo zaradi globalnih podnebnih sprememb na Kitajskem zmanjšal pridelek, reke pa bodo postale nestabilne.

Kitajski strokovnjak Zheng Guoguang, direktor kitajske meteorološke uprave, je danes posvaril pred hudimi posledicami podnebnih sprememb. Po njegovih besedah bi imele naraščajoče temperature velik vpliv na državo z največ prebivalci na svetu.

Zheng je opozoril, da se bo zaradi globalnih podnebnih sprememb zmanjšal pridelek, prišlo bo do degradacije okolja, reke pa bodo postale nestabilne.

Emisije bodo vrhunec dosegle okoli leta 2030 "Ob segrevanju planeta bo tveganje podnebnih sprememb in podnebnih katastrof na Kitajskem postalo večje," je dejal.

Kitajska je največji proizvajalec emisij ogljikovega dioksida, ki povzroča podnebne spremembe. Oblasti v Pekingu načrtujejo, da bodo emisije vrhunec dosegle okoli leta 2030.

Rešitev za Kitajsko: nizkoogljični razvoj Zheng je izpostavil, da je bilo zvišanje temperatur na Kitajskem v preteklem stoletju bolj ekstremno, kot je svetovno povprečje. Po njegovih besedah so podnebne spremembe resna grožnja za več kitajskih megaprojektov, med drugim za jez Treh sotesk, železniško progo med Tibetom in severozahodom Kitajske ter načrt za preusmeritev vodnih virov z juga države na suhi sever.

Kot je dejal, mora Kitajska ubrati pot nizkoogljičnega razvoja, je pa hkrati opozoril, da so možnosti za izkoriščanje vetrne in sončne energije omejene.

Kitajska in ZDA proizvedeta 45 odstotkov svetovnega ogljikovega dioksida Kitajska in ZDA, ki skupaj proizvedeta okoli 45 odstotkov svetovnega ogljikovega dioksida, bosta ključni državi za dosego globalnega sporazuma o zmanjšanju po letu 2020 na vrhu v Parizu konec leta.

Kitajska komunistična partija je dolga leta dajala prednost gospodarski rasti in razvoju, zaradi česar se je povpraševanje po energiji, zlasti premogu, izjemno povečalo. Poraba premoga se je v letih od 2000 do 2010 povečala za povprečno devet odstotkov na leto.

Ne spreglejte