Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
1. 4. 2012,
9.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 1. 4. 2012, 9.16

8 let

Po vsem svetu ob Uri za Zemljo ugasnili luči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Milijoni Zemljanov v številnih krajih v 150 državah po vsem svetu so v soboto ob 20.30 po krajevnem času za eno uro ugasnili luči.

Luči so ugasnili v okviru globalne pobude Ura za Zemljo proti podnebnim spremembam organizacije World Wildlife Fundation. Akcijo so spremljali in dokumentirali tudi z Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Znak solidarnosti s prebivalci, ki nimajo dostopa do elektrike Akcija, v kateri je sodelovala tudi Slovenija, je bila med drugim znak solidarnosti s petino svetovnega prebivalstva, ki nima dostopa do elektrike. Po navedbah organizacije World Wildlife Fundation (WWF) so se pobudi letos prvič pridružile tudi Libija, Alžirija, Butan in Gvineja.

"Ugašanje luči je simbol za obnovljive vire energije po vsem svetu" Ugašanje luči na Zemlji so spremljali tudi z ISS. Nizozemski astronavt Andre Kuipers je opazoval ugašanje luči in objavljal fotografije Zemlje iz vesolja. Nedavno je dejal, da je akcija Ura za Zemljo eden najboljših načinov za ozaveščanje glede prihodnosti najlepšega planeta v vesolju.

"Ugašanje luči je simbol za obnovljive vire energije po vsem svetu. Energija prihodnosti mora biti čista," je po poročanju tujih tiskovnih agencij poudaril generalni sekretar ZN Ban Ki Moon.

Prvi so luči ugasnili na Samoi Kot prvi so luči za eno uro ugasnili v tihomorski otoški državi Samoa, nato pa so sledili v večini svetovnih prestolnic in številnih drugih mestih od novozelandskega Aucklanda preko Sydneyja, Pekinga, New Delhija, Evrope do ameriških mest.

V Evropi so luči med drugim ugasnile v Buckinghamski palači v Londonu, na berlinskih Brandenburških vratih, dunajski palači Schönbrunn, na atenski akropoli, v Notredamski katedrali v Parizu in Baziliki sv. Petra v Vatikanu. Na Eifflovem stolpu v Parizu so luči iz varnostnih razlogov tokrat ugasnili le za pet minut.

V temo je bil zavit tudi sedež ZN v New Yorku Akciji se je pridružil tudi Evropski parlament, ki je v sodelovanju z ostalimi evropskimi institucijami v dodatni akciji za eno uro luči ugasnil tudi v petek zvečer.

V New Yorku je bil poleg številnih drugih znamenitosti za eno uro v temo zavit sedež Združenih narodov.

Luči so na glavnih turističnih znamenitostih ugasnili tudi v Riu de Janeiru in še 130 brazilskih mestih.

"Bom, če boš ti!" Okoljevarstvena pobuda Ura za Zemljo, ki je letos potekala pod geslom "Bom, če boš ti", že tradicionalno poteka vsako zadnjo soboto v marcu. Prvič so je organizirali leta 2007, ko sta 2,2 milijona prebivalcev Sydneyja ugasnila luči za eno uro, nato pa je pobuda prerasla v globalni dogodek.

Ne spreglejte