SiolNET. Novice Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pipistrel tretjič zapored osvojil nagrado Nase

1

termometer

Ekipa ajdovske letalske družbe Pipistrel je tretjič zapored zmagovalec tekmovanja Nase za energetsko najbolj učinkovito letalo.

Na razglasitvi zmagovalca v Santa Rosi v Kaliforniji so Pipistrelu podelili ček za 1,3 milijona dolarjev. Ivo Boscarol se je zmage razveselil in namenil 100.000 dolarjev v nagradni sklad za novo tekmovanje.

Prvo električno štirisedežno letalo na svetu, ki je poletelo Tretjo zaporedno zmago si je ekipa Pipistrela prislužila z energetsko varčnim letalom taurus G4, prvim električnim štirisedežnim letalom na svetu, ki je poletelo.

"Enakovredno letenju na fosilna goriva" "Srečen sem, da smo dokazali, da je letenje z električno energijo lahko enakovredno letenju na fosilna goriva. Upam, da bomo na tem področju v prihodnjih letih tudi na račun te zmage lahko nekaj naredili tudi za ohranjanje naše atmosfere. Del naše nagrade smo namenili v nagradni sklad, da bi v prihodnjih letih razvili tudi električno nadzvočno letalo," je po zmagi povedal Boscarol.

Število tekmovalcev se je s 13 zožalo na 4 Na tekmovanje agencije Nasa Cafe Nasa Green Flight Challenge v Santa Rosi v Kaliforniji se je prijavilo 13 ekip, stroge pogoje pa so med njimi izpolnjevale le štiri ekipe. Zahteva organizatorjev tekmovanja je med drugim bila tudi ta, da mora na tekmovanju sodelovati ameriški partner. Zato je Pipistrel v sodelovanju z univerzo Penn State University oziroma njihovo razvojno in testno ekipo ustanovil skupno ekipo Pipistrel-USA.com.

Številčna zmagoslavna ekipa Slovenski del ekipe so sestavljali glavni aerodinamik projekta G4 Gregor Veble, vodja ekipe Tine Tomažič, mojster električnih sistemov na letalu Jure Tomažič, sokonstruktor strukture letala Vid Plevnik in Franci Popit. Ameriški del ekipe pa so sestavljali vodja ekipe Jack Lagelaan, testna pilota Dave Morss in Robin Reid, Pipistrelov zastopnik v ZDA Michael Coates ter lokalni Pipistrelov zastopnik za Kalifornijo Vance Turner.

Dvojna zmaga podjetja Pipistrel Tekmeci ajdovskega podjetnika Iva Boscarola in njegovega letala taurus G4 na enotedenskem tekmovanju v ZDA so bila letala E-Genius, phoEnix in EcoEagle. Po Boscarolovih besedah sta bila resna tekmeca za prvo mesto le dva, poleg njegove ekipe še E-Genius z Univerze v Stuttgartu, ki je na koncu osvojila drugo mesto. Za Pipistrel to dejansko pomeni dvojno zmago, saj je bilo ajdovsko podjetje razvojni partner E-geniusa.

Ajdovska družba Pipistrel je sicer na Nasinih tekmovanjih doslej zmagala že dvakrat, leta 2007 in 2008 z letalom Virus SW. Solastnik in direktor podjetja Pipistrel Ivo Boscarol, ki je nad tretjo zaporedno zmago navdušen, je sicer povedal, da bo z nagrado pridobljeni denar namenil razvoju.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin