SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pilot med poletom dvakrat zadremal

3

termometer

Iz novozelandske letalske družbe Air New Zealand so sporočili, da je njihov pilot med poletom na relaciji London-Los Angeles dvakrat zaspal.

Pilot letala Boeing 777 je med poletom prek Atlantika dvakrat zaspal, vendar v letalski družbi zagotavljajo, da varnost potnikov pri tem ni bila ogrožena, saj je bil v kabini ves čas prisoten vsaj še en član posadke. Novozelandski minister za promet Gerry Brownlee je kljub temu prepričan, da dogodek ne meče najboljše luči na prevoznika. "Ugled letalske družbe je pri tem ogrožen, " meni, ob tem pa dodaja, da je treba javnost pomiriti vsaj z zagotovilom, da njihovi piloti "ne spijo na delu", piše BBC.

Uradno sporočilo prevoznika se glasi: "Med poletom je eden izmed obeh pilotov dvakrat zaspal za približno eno minuto, vendar se je obakrat sam zbudil." Večina letalskih prevoznikov med poletom sicer uporablja sofisticiran avtopilotski računalniški sistem, ki pomaga upravljati z letalom med dolgotrajnimi poleti na isti višini. Vsaka država ima sicer lastne predpise glede tega, koliko ur lahko pilot leti, preden si mora vzeti premor.

Neimenovani pilot Air New Zealand je priznal, da je njegova utrujenost posledica slabega spanca v Londonu noč pred tem, saj naj bi moral kar trikrat zamenjati hotelsko sobo zaradi težav s klimatsko napravo. "Nenadoma in brez opozorila sem padel v globok spanec. To se je zgodilo dvakrat," piše v poročilu letalske družbe. Disciplinskega postopka proti pilotu ne bo, saj letalska družba pilotov ne želi odvračati od tega, da o podobnih epizodah poročajo v svojih poročilih.

Številne države sicer dovoljujejo nadzorovan počitek za posadko v letalski kabini v primeru, da je počitek usklajen med vsemi člani posadke.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin