Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 11. 2013,
15.37

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

živali ogroženost

Torek, 12. 11. 2013, 15.37

4 leta, 10 mesecev

Pet živalskih vrst, za katere mnogi mislijo, da so ogrožene, a niso

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Čeprav je na svetu kar nekaj ogroženih živalskih vrst, po podatkih svetovne organizacije pa jih vsak dan izumre od 50 do 150, kroži kar nekaj mitov o tem, katere živali so ogrožene.

Portal Slate je zapisal seznam živalskih vrst, za katere mnogi mislijo, da spadajo med ogrožene vrste, vendar v resnici niso.

Kiti grbavci Pred več desetletji so bili na robu izumrtja zaradi prekomernega lova, vendar si je vrsta z mednarodno zaščito opomogla, njihovo število pa se je povečalo do te mere, da so danes živalska vrsta, za katero nam ni treba biti v skrbeh. Sicer je bilo predstavnikov te vrste pred njihovo ogroženostjo kar 125 tisoč, danes pa jih je okoli 80 tisoč.

Bogomolka V ZDA že od 50. letih kroži mit o tem, da so bogomolke ogrožena vrsta in da jih je prepovedano ubijati. Čeprav bi bilo sicer sramotno, da bi ubijali te koristne živali, saj med drugim jedo škodljive insekte, ne drži, da gre za redko in zaščiteno živalsko vrsto. V ZDA je kar 20 različnih vrst bogomolk, vendar nobena od teh ni zaščitena.

Oblačni leopardi Sicer niso pravi leopardi, so pa najmanjša vrsta velikih mačk. Podvrsta teh oblačnih leopardov je sicer izumrla v 20. stoletju na Tajvanu, ni pa dokaza, da bi upadalo skupno število pripadnikov te vrste.

Krčenje gozdov na Tajskem in v Indiji bi sicer lahko predstavljalo težavo za oblačne leoparde, saj je trenutno v vsaj šestih državah med osem in 20 tisoč pripadnikov te vrste. Brez dokaza, da njihovo število pada, je težko reči, da so te živali ogrožene, vendar je zaščita teh živali nekako logična in pametna poteza, saj se o njih ne ve veliko.

Oblačni leopard je od 55 do 110 centimetrov dolga mačka, tehta med 15 in 23 kilogrami, njen življenjski prostor pa se razteza od vzhodnih obronkov Himalaje prek južne Kitajske in vse jugovzhodne Azije do indonezijskih otokov Sumatra in Batu ter Bornea.

Komodoški varan ali zmaj Odkar so prvič o njih pisali tuji znanstveniki leta 1910, jih je bilo na različnih manjših otokih od okoli tri do osem tisoč. Največji kuščar na svetu živi na otokih Komodo, Rinca, Flores, Gili Motang in Gili Dasami v osrednji Indoneziji. Na teh manjših otokih bi se težko bolj razmnožili.

Ljudje bi lahko imeli z njimi v prihodnosti kar nekaj težav, saj se oboji borijo za isto hrano. Kljub temu jih želijo lokalni prebivalci zaščititi, saj turisti, ki v velikem številu prihajajo na otoke, da bi si jih ogledali, prinesejo tudi veliko denarja.

Severni medved Mnogi mislijo, da bi ta vrsta lahko izumrla zaradi globalnega segrevanja. No, znanost te teorije ne podpira. Ne svetu je trenutno okoli 25 tisoč severnih medvedov. V 70. letih 20. stoletja je bilo pripadnikov te vrste od okoli pet do deset tisoč, povečanje njihovega števila v naslednjih letih pa bi lahko pripisali sporazumu iz leta 1975, s katerim se je nadzoroval in uravnaval lov na te živali. Predvideva se sicer, da bo njihovo število upadlo za 30 odstotkov ali več do leta 2053 zaradi klimatskih sprememb. Čeprav gre v tem primeru za hudo izgubo, pa bo medvedov še vedno več, kot pa jih je bilo v 70. letih.

DNK-analize so pokazale, da severni medvedi kot vrsta obstajajo že več kot 600 tisoč let. Živeli so tako v toplih kot hladnih obdobjih v zgodovini in niso izumrli v času, ko je led izginil.

Ne spreglejte