Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
13. 4. 2013,
18.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jordanija puščava okolje

Sobota, 13. 4. 2013, 18.29

8 let

Ogrožena jordanska puščava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Wadi Rum, najbolj slavna jordanska puščava, je še en UNESCO-v spomenik, ki ga ogrožajo turisti.

Leta 1962 je Wadi Rum zaslovel kot puščava Lawrenca Arabskega. To, da je resnični T.E. Lawrence v tej 74 tisoč hektarov veliki puščavi nastanil svoje čete v času arabskega upora se je sicer zgodilo leta 1917, toda šele film v začetku šestdesetih let je puščavo naredil popularno. Do takrat nedotaknjena puščava izjemnih sklanih formacij in rdečega peska je postala ena najbolj obiskanih jordanskih turističnih destinacij. Kolone terenskih vozil po puščavi vozijo obiskovalce in ne glede na to, da je puščava razglašena na naravni spomenik, domačini opozarjajo, da je stanje neznosno. "Turistične agencije ne upoštevajo tega, da so v puščavi in svoje goste vozijo v velikih avtomobilih prav povsod," je za Deutsche Welle opozoril Nasser Al Zawideh, lokalni beduin, ki vodi park Wadi Rum, ki je bil šele leta 2011 razglašen za UNESCOV spomenik: "Tako je med vasjo in najbližjim krajem, kamor vodijo turiste, nastalo skoraj sto cest." Vsako leto v Wadi Rum pride okoli 250.000 turistov. Ker je puščava precej oddaljena od drugih jordanskih znamenitosti, večina obiskovalcev pride le na dvourno vožnjo s terenskim vozilom. V okolici je na voljo za najem okoli tisoč terenskih vozil, ki so veliko bolj popularna kot pa štiriurna tura s kamelo. "Ne vemo, kako naj obiskovalce prepričamo, naj namesto avtomobilov uporabijo kamele," se sprašuje Al Zawideh. Zaenkrat tudi ni nobenega načrta, da bi omejili število dnevnih obiskovalcev ali pa jih bolje porazdelili po celotni puščavi, ne le v osrednjem delu.

Projekt vrnitve oriksov Toda lokalne oblasti so že začele razmišljati o tem. Za projekt ohranitve puščave so namenili skoraj 300.000 evrov. V prvi fazi naj bi bolje določili meje puščave, ki se intenzivno uporablja za turizem, in dela divjine, ki bi obsegal 500 kvadratnih kilometrov. Del, ki bi bil namenjen turistom, bi bil v eksluzivni uporabi lokalnih beduinov, ki bi tam lahko postavili turistične kampe in vozili turiste na ogled puščave z avtomobili. Območje divjine pa bi bilo dostopno le z kamelami, konji ali peš. Prav tako bodo uredili eno cesto, ki bo namenjena vožnji, da se ne bodo terenska vozila vozila vse naokoli in ogrožala redkih rastlin in živali.

S tako ureditvijo bi zavarovali naravne znamenitosti pa tudi živali. Puščavsko antilopo oriks so v Wadi Rumu zaradi lova iztrebili pred osemdesetimi leti. Tri leta nazaj pa je okoljska organizacija iz Abu Dhabija začela s projektom ponovne oživitve oriksov v Wadi Rumu. Pripeljali so osem samcev in dvanajst samic in zadnje uredili posebno varovano območje. Sedaj je v rezervatu že 60 oriksov in upajo, da bodo letos prve spustili v divjino.

S projektom so zadovoljni tako lokalni bediuni kot okoljevarstveniki v Amanu. "Glavne turistične znamenitosti v Jordaniji so okoljsko občutljive, denimo Petra, Mrtvo morje in Wadi Rum. Zato je potrebno narediti študije o vplivu števila turistov na te kraje," je opozoril direktor bližnjevzhodne pisarne organizacije Friends of the Earth Munqeth Mehyar.

V Wadi Rumu se bodo rezultati začetih projektov pokazali čez nekaj let.

Ne spreglejte