SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Odkrili najstarejše odtise človeškega stopala izven Afrike

2

termometer

Znanstveniki so v Veliki Britaniji odkrili odtise stopal starodavnega človeka, stare okoli 800.000 let.

Gre za najstarejše tovrstno odkritje izven Afrike. Odtise so odkrili v blatu rečnega ustja v kraju Happisburgh v Norfolku, ki je znano arheološko najdišče. Tam so v preteklosti odkrili kamnita orodja in različne fosilne ostanke, med njimi tudi kosti mamuta.

"Gre za izjemno redko odkritje," je dejal vodja raziskovalne ekipe iz Britanskega muzeja Nick Ashton. "Sprva nismo bili prepričani, kaj vidimo, a ko smo odstranili pesek, je bilo jasno, da so vdrtine odtisi, morda celo človeški," je dodal.

Lahko bi šlo za vrsto, ki je v Evropi izumrla pred 600.000 leti Odtisi naj bi pripadali družini, saj so različne velikosti, strokovnjaki pa iz tega sklepajo, da so njihovi lastniki v višino merili od 90 do 170 centimetrov.

Za zdaj pa ostaja neznanka, kateri vrsti prednika sodobnega človeka naj bi odtisi pripadali. Po besedah Chrisa Stringerja iz Britanskega muzeja naravne zgodovine, ki je prav tako sodeloval v raziskavi, bi lahko šlo za vrsto homo antecesor, ki je v Evropi izumrla pred 600.000 leti.

Starejše odtise človeškega prednika so doslej odkrili le v Tanzaniji in Keniji, stari pa so 3,5 milijona oziroma 1,5 milijona let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin