Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 6. 2013,
9.06

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

maček GPS

Petek, 14. 6. 2013, 9.06

7 let, 11 mesecev

Oddaja o skrivnem življenju mačk kriva za porast prodaje sledilnih GPS-naprav

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dokumentarna oddaja britanske televizije BBC je odstrla tančico skrivnosti glede vsakodnevnega življenja hišnih mačk ter povzročila pravo nakupovalno mrzlico GPS-naprav.

Domače hišne mačke so vrsto let brezskrbno živele svoje skrivno mačje življenje in ga uspešno skrivale pred radovednostjo svojih človeških skrbnikov. Vse to pa je vsaj v Veliki Britaniji nedavno spremenila dokumentarna oddaja BBC-ja, v kateri so ustvarjalci oddaje kar 50 mačk v nekem manjšem kraju opremili s sledilnimi napravami GPS.

Večino časa prebijejo v tujih hišah in ob tuji hrani Znanstveniki so se skupaj s producenti oddaje odločili, da bodo razrešili dolgoletno uganko, kaj mačke počno, ko uidejo našemu nadzoru, poroča Independent. S sledilnimi napravami opremljene mačke so več dni pustili hoditi po svojih opravkih, nato pa so zbrali težko pričakovane podatke.

Izsledki raziskave so med drugim pokazali, da mačke precej več časa kot dolgim, večkilometrskim pohodom namenijo raziskovanju bližnje okolice. Prav tako veliko časa preživijo v tujih hišah, kjer jejo hrano, ki jim ni bila namenjena.

"Razburljivi" izsledki vpogleda v zasebno mačje življenje pa so po poročanju otoških medijev povzročili velik porast v prodaji sledilnih naprav za živali. Po oddaji so pri spletnih trgovcih zabeležili kar 350-odstotno povečanje naročil za tovrstne izdelke, tudi sicer pa se lastniki domačih živali zadnje čase vse več zanimajo, kaj njihovi ljubljenčki počno v svojem "prostem času".

Poleg sledilnih naprav gredo za med tudi živalske videokamere Neko lokalno podjetje, ki se je specializiralo za prodajo sledilnih naprav za mačke in pse je v treh letih svojega obstoja tako prodalo že prek 600 kosov sledilnih naprav. "Glavni razlog, da ljudje kupijo te naprave, je v tem, da njihova mačka pogosto izgine za več dni, zato jih zanima, kje je v tem času bila," je dejal lastnik omenjenega podjetja.

Razvoj pa je hiter tudi na tem področju, saj številni poleg sledilnih naprav za domače živali ponujajo tudi posebne kamere, s pomočjo katerih lahko lastniki dobijo povsem nov vpogled v vsakdanje življenje štirinožnih prijateljev.

Ne spreglejte