SiolNET. Novice Novice
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Obseg morskega ledu na Arktiki se še naprej manjša

4

termometer

Obseg morskega ledu na Arktiki je minulo zimo dosegel novo najnižjo raven, kažejo podatki Evropske vesoljske agencije (Esa).

Marca in aprila, ko je arktični led najdebelejši, je bilo ledu za nekaj manj kot 15.000 kubičnih kilometrov, medtem ko ga je bilo pred 30 leti verjetno kar 30.000 kubičnih kilometrov.

Zanesljivi znak sprememb v polarnem območju Esa obseg arktičnega ledu že tri leta meri z radarjem Cryosat in podatki kažejo, da je količina vsako leto manjša, poroča britanska mreža BBC.

Po mnenju znanstvenikov je prav zmanjševanje količine morskega ledu eden od najbolj zanesljivih znakov sprememb v polarnem območju.

Z radarjem Cryosat merijo razliko v višini med vrhom morskega ledu in gladino vode v razpokah, ki ločujejo ledene plošče. S temi podatki znanstveniki izračunajo debelino ledu oziroma njegovo količino.

Esa načrtuje, da bo radar deloval še nekaj let, morda do leta 2020, zbrani podatki pa naj bi po besedah vodje misije Tommassa Parrinella pomagali razumeti, kako se polarni led odziva na segrevanje ozračja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin