Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
16. 7. 2011,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Barack Obama vesolje

Sobota, 16. 7. 2011, 8.34

8 let

Obama poklical astronavte na ISS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ameriški predsednik Barack Obama je v petek po telefonu naročil pizzo, oglasili pa so se mu astronavti z Mednarodne vesoljske postaje (ISS).

Tako se je vsaj pošalil, ko je že četrtič doslej iz Ovalne pisarne Bele hiše dobil neposredno zvezo z ISS in se zahvalil astronavtom za vse opravljeno delo. Človek bo v prihodnosti pristal na asteroidu in Marsu Ob ISS je trenutno raketoplan Atlantis, ki se bo na Zemljo predvidoma vrnil v četrtek. To bo zadnja vrnitev raketoplana na Zemljo, saj se s tem 30-letni vesoljski program končuje. Obama je zagotovil, da se sedaj obeta novo razburljivo obdobje vesoljskih raziskav s človeškimi poleti. ZDA načrtujejo pristanek človeka na asteroidu, na Marsu in skorajšnje oskrbovanje ISS s komercialnimi raketami. Amriška zastava po treh desetletjih nazaj na Zemljo Četverica astronavtov Atlantisa je na ISS prinesla ameriško zastavo, ki jo bodo kot štafeto prejeli prvi astronavti iz komercialne rakete in jo ponesli s seboj nazaj na Zemljo. Zastava je šla prvič v vesolje s prvim poletom raketoplana leta 1981.

Obama je ISS klical ob 36. obletnici testnega projekta "Apollo-Sojuz", s katerim se je začelo sodelovanje v vesolju med ZDA in nekdanjo Sovjetsko zvezo. Dejal je, da je zelo razburljivo videti, da si ameriški in ruski astronavti danes ne le stiskajo roke, ampak tudi sodelujejo med seboj ter z astronavti iz drugih držav.

"Na ISS smo vsi ena velika družina" Poveljnik Atlantisa Chris Ferguson je Obami odgovoril, da so počaščeni, da lahko zastopajo vse ljudi na Zemlji, ruski kozmonavt Sergej Volkov pa je povedal, da so na ISS vsi ena velika družina. Obama mu je šaljivo odvrnil, da morajo biti v zelo dobrih odnosih glede na tesen prostor, ker njega žena in hčerki velikokrat spodijo iz kopalnice.

Atlantis se bo po vrnitvi na Zemljo upokojil skupaj s Columbio in Endeavourjem, ki sta svoje vesoljske naloge že sklenila. Ferguson je sicer potrdil, da so imeli nekaj težav z računalnikom, vendar pa nameravajo pred vrnitvijo na zemljo odpraviti vse pomanjkljivosti.

Ne spreglejte