SiolNET. Novice Novice
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novo izjemno odkritje vesoljskega teleskopa Hubble

0

termometer

Vesoljski teleskop Hubble ga je opazil, znanstveniki pa so potrdili najbolj oddaljeni kozmični objekt do zdaj. Galaksija GN-z11 je od Zemlje oddaljena 13,4 milijarde svetlobnih let.

To pomeni, da je Hubble videl galaksijo takšno, kakršna je bila pred 13,4 milijarde let, saj je svetloba, ki jo oddaja, potrebovala toliko časa, da je prišla do nas.

To pomeni tudi, da je GN-z11 potrjeno najstarejša do zdaj odkrita galaksija oziroma katerikoli kozmični objekt. Galaksija je namreč obstajala že 400 milijonov let po velikem poku, dogodku, ki je sprožil kozmično inflacijo oziroma širitev vesolja. Veliki pok se je zgodil pred 13,8 milijarde let.

Kot na spletni strani piše Nasa, odkritje galaksije GN-z11 ni novost, je pa astrofizikom šele zdaj uspelo potrditi njeno izredno oddaljenost. To so storili tako, da so izmerili rdeči premik svetlobe, ki jo galaksija oddaja.

To je morda Hubblovo zadnje veliko odkritje Vesoljski teleskop Hubble je na opazovalni misiji od leta 1990. Obdobje njegovih velikih odkritij se počasi približuje koncu, saj ga pri kukanju še globlje v najstarejše dele vesolja ovirajo zastareli instrumenti.

Predvidoma leta 2018 ga bo zato nadomestil vesoljski teleskop James Webb. Ena njegovih osrednjih prednosti v primerjavi s Hubblom bo zmožnost opazovanja infrardečega svetlobnega spektra, ki se mu je Hubble lahko le približal. Znanstveniki ocenjujejo, da bodo z vesoljskim teleskopom James Webb lahko odkrili še od 100 do 200 milijonov let starejše galaksije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin