SiolNET. Novice Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novinarji 1500-kilometrsko pot po Alpah začenjajo v Zelencih

3

termometer

 | Foto:
Stalni sekretariat Alpske konvencije letos pripravlja že šesti SuperAlp!, to je 1500 kilometrov dolgo potovanje preko Alp.

Od 4. do 11. julija bo mednarodna skupina novinarjev z uporabo različnih alternativnih prevoznih sredstev prečkala Alpe in se seznanila s projekti Life, začenši s projektom Zelenci.

Spoznavanje območij, kjer potekajo projekti evropskega okoljskega programa Life Dogodek so poimenovali SuperAlp!6, osredotočen pa je na spoznavanje območij, kjer potekajo projekti evropskega okoljskega programa Life. Eden izmed takih projektov je projekt ohranjanja in upravljanja sladkovodnih mokrišč v Sloveniji Wetman, v okviru katerega skrbijo za šest slovenskih mokrišč, vključno z rezervatom Zelenci v Kranjski Gori.

Prav v Zelencih se bo letošnji SuperAlp! tudi začel. V sredo, 4 .julija se bodo v Zelencih zbrali novinarji medijev iz Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Nepala, Romunije, Slovenije, Švice in Velike Britanije ter se odpravili na potovanje preko Alp z vlakom, avtobusom, kolesom in peš. Na ta način bodo promovirali možnosti trajnostnega transporta v Alpah.

Pot bodo zaključili v francoskem mestu Grenoble Do 11. julija bo skupina prečkala Avstrijo in Italijo, pot pa bo zaključila v francoskem mestu Grenoble. Bistvo letošnjega dogodka je obisk osmih projektov programa Life, ki so namenjeni različnim področjem, od reintegracije medvedov do ohranjanja vodnih ekosistemov, so sporočili iz Stalnega sekretariata Alpske konvencije.

Tokratni SuperAlp! pripravljajo v sodelovanju z Generalnim direktoratom evropske komisije za okolje v okviru praznovanja 20-letnice direktive o habitatih in programa Life za zaščito ogroženih vrst in habitatov v Evropi. V skladu z direktivo o habitatih je bilo ustanovljeno največje svetovno omrežje zavarovanih območij Natura 2000, ki obsega več kot 26.000 območij oziroma skoraj 18 odstotkov ozemlja EU.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin