Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
5. 2. 2016,
17.18

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

virus teorija zarote Matic Tomšič

Petek, 5. 2. 2016, 17.18

1 leto, 6 mesecev

Nova teorija zarote: virus Zika je biološko orožje za masovno pobijanje ljudi

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Po spletu se širi teorija zarote, ki pravi, da so epidemijo virusa Zika povzročili gensko spremenjeni komarji. Cilj epidemije naj bi bilo zdesetkanje svetovnega prebivalstva.

Teoretiki zarote so izbruh epidemije virusa Zika v državah Srednje in Južne Amerike povezali s uvajanjem gensko spremenjenih komarjev v naravno okolje. Moški primerki teh komarjev nosijo gen, ki poskrbi, da so njihovi potomci sterilni in umrejo, še preden se začnejo razmnoževati.

Kolonijam komarjev, ki prenašajo nalezljive bolezni, kot je denga, je tako preprečeno nadaljnje širjenje. Britansko biotehnološko podjetje Oxitec je gensko spremenjene komarje na izbranih območjih v Braziliji začelo poskusno uvajati leta 2012.

"Dokaz" št. 1: Če se nekaj zdi povezano, potem je zagotovo resnično in nevarno Kot aktivisti navajajo v tem prispevku, približna lokacija izbruha trenutne epidemije virusa Zika sovpada z območjem, kjer je podjetje Oxitec v Braziliji prvič naselilo gensko spremenjene komarje.

Po njihovem mnenju je to dovolj dober dokaz, da je za izbruh obolenj zaradi virusa Zika mogoče okriviti Oxitec, pa čeprav sta območji oddaljeni 400 kilometrov, ti komarji pa v celem življenju ne preletijo več kot nekaj sto metrov.

Britansko podjetje so aktivisti obenem označili za podobno grožnjo ljudem kot Monsanto, največje svetovno ime na področju gensko spremenjenih rastlin. Virus Zika je po njihovem mnenju tudi novo biološko orožje, s katerim želi skrivna organizacija NWO (New World Order ali Novi svetovni red) prebivalstvo Zemlje skrčiti za 90 odstotkov. Pri tem pozabljajo, da virus Zika ni novost, saj so ga odkrili že leta 1947 v Ugandi.

"Dokaz" št. 2: Gensko spremenjeni komarji so stanje še poslabšali Druga teorija pravi, da je Oxitec s svojimi komarji pospešil širjenje virusa Zika.

Za potomce smrtonosni gen, ki ga nosijo gensko spremenjeni komarji, se namreč potuhne ob prisotnosti antibiotika tetraciklina. Ta je v naravi prisoten v majhnih količinah, med drugim ga vsebujejo iztrebki nekaterih živali. Znanstveniki so se za ta korak odločili zato, da so lahko vzgojili zadosti veliko kolonijo gensko spremenjenih komarjev za naselitev v naravno okolje.

Aktivisti trdijo, da je gensko spremenjenim komarjev v naravi na voljo dovolj tetraciklina, da se lahko kljub smrtonosnemu genu razmnožujejo iz generacije v generacijo. V podjetju Oxitec medtem navajajo, da je uvajanje gensko spremenjenih komarjev njihove lokalne kolonije v Braziliji zmanjšalo tudi za več kot 90 odstotkov. To dokazuje tudi ta neodvisna študija. Uspešnost genske modifikacije za iztrebljanje bolezni, ki jih prenašajo komarji, dokazuje primer iz brazilskega mesta Piracicaba, kjer je Oxitec svoj laboratorijski mrčes naselil pred dvema letoma. V devetih mesecih se je število obolenj z dengo (oz. mrzlico dengo) zmanjšalo s 133 na samo enega.

Ne spreglejte