Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
30. 9. 2015,
19.29

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Mars Matic Tomšič Matt Damon

Sreda, 30. 9. 2015, 19.29

6 let, 6 mesecev

Nova teorija zarote – Nasa, Mars in Hollywood

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Je vesoljska agencija Nasa načrtno zamaknila razkritje novice o tekoči vodi na Marsu in s tem poskrbela za promocijo težko pričakovanega filma Marsovec z Mattom Damonom?

Nasa je v ponedeljek javnosti sporočila, da so znanstveniki odkrili dokaze za obstoj tekoče vode na Marsu. Po začetnem navdušenju in analizah, kaj voda na Marsu pomeni za prihodnost človeškega raziskovanja rdečega planeta, pa se je na nekaterih spletnih skupnostih, kot je forum Reddit, začelo pojavljati vprašanje, ali je Nasa za tekočo vodo na Marsu vedela že prej, a je z razkritjem zavlačevala namerno.

Marsovec Razlog za to, da o tem sploh razpravljajo, je film Marsovec (Martian). Igralec Matt Damon v filmu upodobi astronavta Marka Watneyja, ki se med obiskom Marsa v peščenem viharju loči od posadke, ta pa s planeta pobegne brez njega. Watney se nato trudi preživeti v zelo neprijaznem okolju in najti način, kako na Zemljo poslati znamenje, da je še vedno živ. Film temelji na istoimenskem romanu, ki ga je napisal in leta 2011 izdal ameriški pisatelj Andy Weir.

Ameriška premiera Marsovca je v petek, 2. oktobra, v Veliki Britaniji si ga bo mogoče ogledati že danes, v nekaterih drugih državah, tudi Sloveniji, pa jutri. Je torej res zgolj naključje, da je Nasa le nekaj dni pred izidom enega od najtežje pričakovanih filmov leta razkrila morda do zdaj najpomembnejše astronomsko odkritje v tem desetletju in mu s tem zagotovila neprecenljivo promocijo, se sprašuje internet.

Nasa: Namigovanja, da je šlo za dogovor s filmarji, so smešna Kot piše portal Yahoo News, je ameriška vesoljska agencija kakršna koli namigovanja o dogovarjanju s Hollywoodom zanikala. "Čas razkritja novice o obstoju tekoče vode na Marsu je sovpadal z objavo znanstvene študije, ki ga dokazuje, v publikaciji Nature Geosciences, ne pa s skorajšnjim izidom filma," je povedala Laurie Cantillo, predstavnica Nase za komunikacijo z mediji.

Režiser Scott naj bi slike vodotokov na Marsu videl že pred dvema mesecema Malce drugačno zgodbo je časniku The New York Times razkril režiser filma Marsovec Ridley Scott. Fotografije, ki jih je Nasa javnosti pokazala v ponedeljek in ki domnevno prikazujejo rečne struge na Marsu, naj bi videl že pred dvema mesecema, ko je vesoljsko agencijo obiskal zaradi posveta o znanstveni natančnosti Marsovca. Kot je povedal za The New York Times, pa je bilo takrat že prepozno, da bi ustrezne spremembe v film vnesel brez odpiranja drugih lukenj v zgodbi.

Scott je omenil še, da naj bi se pri Nasi dobro zavedali, da bo film Marsovec, ta do preživetja na rdečem planetu pristopa zelo znanstveno, pri gledalcih sprožil zanimanje za raziskovanje vesolja. Podobno je bilo z lansko uspešnico Medzvezdje (Interstellar). "Ko smo jim pokazali film, je eden od Nasinih veljakov sam pri sebi zamrmral: 'Morda nam bo ta film pomagal pridobiti več sredstev za nadaljnje projekte.' Ko sem ga pozneje vprašal, ali je mislil resno, je dejal 'napol'," je še izdal režiser Scott.

Ne spreglejte