Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2011,
13.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

marihuana

Ponedeljek, 30. 5. 2011, 13.15

7 let, 12 mesecev

Nizozemski "coffee shopi" le še za domačine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Časi, ko je bilo v slovitih nizozemskih kavarnah dovoljeno kupiti kanabis ali brezskrbno pokaditi džoint, se počasi iztekajo - vsaj za tuje obiskovalce. Vstop naj bi bil dovoljen le še Nizozemcem.

Nizozemska vlada si je zadala, da bo kavarne spremenila v klube zaprtega tipa, vstop vanje pa bi bil dovoljen le članom. Ti bi dobili člansko izkaznico kluba, ki so jo nekateri na Nizozemskem že zlobno poimenovali hašiš-izkaznica ("wietpas"). Elektronski nadzor nad količino kupljene marihuane Kdor bo želel v prihodnje v kateri od kavarn pokaditi džoint, bo moral dokazati polnoletnost in biti nizozemski državljan ter v izbranem klubu plačati enoletno članarino. Ob obisku kluba bo treba pokazati izkaznico, s pomočjo elektronskega sistema pa naj bi preprečili, da bi si ljudje omislili več izkaznic in s tem smeli kupiti več kot dovoljenih pet gramov marihuane ali hašiša na dan.

"Tujci naj v prihodnje kadijo kar doma" Nizozemski minister za pravosodje Ivo Opstelten želi s to odločitvijo ustaviti naval "turistov" zlasti iz Nemčije, Francije in Belgije, ki so množično prihajali na Nizozemsko, kjer so v tamkajšnjih kavarnah uživali kanabis. Minister se sicer zaveda, da bo zaradi tega ukrepa upadlo število turistov, vendar pa je mnenja, da naj tujci v prihodnje raje kadijo kar doma.

Kritiki: Uživanje mehkih drog se bo preselilo na ulico Vlada premiera Marka Rutteja si je že lani oktobra kot eno od prednostnih nalog zadala izboljšati podobo Nizozemske, ki že vrsto let velja kot raj za uživanje marihuane in hašiša. Opozicija in lastniki kavarn so do vlade kritični, poleg tega pa opozarjajo, da se bo uživanje mehkih drog preselilo na ulico. Nad odločitvijo nizozemske vlade, ki naj bi začela veljati po poletnih počitnicah, niso pretirano navdušeni niti tujci. Mnogi med njimi so zatrdili, da jih, če bo vlada svojo namero uresničila, na Nizozemsko ne bo več.

Ne spreglejte