Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 6. 2012,
8.13

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

potop

Ponedeljek, 25. 6. 2012, 8.13

4 leta, 9 mesecev

New Yorku zaradi podnebnih sprememb grozi potop

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Raziskava ameriške znanstvene organizacije US Geological Survey ugotavlja, da se severovzhodnemu delu ZDA ob obali Atlantika do konca stoletja obeta povišanje morske gladine za 130 centimetrov.

Raziskava pravi, da podnebne spremembe povzročajo taljenje ledenikov na Grenlandiji, dodatna količina sladke vode v Atlantiku pa bo upočasnila morske tokove. Ko se bo Zalivski tok upočasnil, bo to vplivalo na večje dviganje morske gladine, ki bo najbolj opazno od tam, ko se Zalivski tok odmakne od obale pri rtu Hatteras v Severni Karolini, pa gor na sever do zvezne države Massachusetts.

Gladina se dviga štirikrat hitreje, kot je svetovno povprečje To območje je eno najbolj gosto poseljenih na svetu, saj zajema mesta, kot so New York, Baltimore, Norfolk, Boston in Philadelphia. Na tem območju se gladina Atlantika dviga štirikrat hitreje, kot je svetovno povprečje. Od leta 1990 se je gladina oceana na tem območju dvignila za 3,7 milimetra, svetovno povprečje pa je med 0,6 do 1 milimeter na leto.

Do poplav bi lahko prihajalo na vsake tri leta Ko se gladina oceana dviguje, postajajo ekstremni nevihtni pojavi vse pogostejši in z erozijo obale bodo postajale pogostejše tudi poplave. Dvig gladine Atlantskega oceana za en meter bi za mesto New York grožnjo velikih poplav, do katerih pride enkrat na sto let, izjemno povečal. Do takšnih poplav bi lahko prihajalo na vsake tri leta.

Medvladna skupina strokovnjakov o podnebnih spremembah, ki je po naročilu Združenih narodov leta 2007 izdelala ocene o posledicah teh sprememb, je ugotovila, da se bo do konca stoletja gladina morij po svetu povišala za 59 centimetrov. Že to bi bilo dovolj za uničenje številnih otoških državic in povzročitev hude škode nizko ležečim območjem blizu delt velikih rek.

Gladina morij se bo do konca stoletja dvignila za meter Kasnejše študije so začele upoštevati tudi taljenje arktičnega ledu in so ugotovile, da ima to veliko večjo vlogo pri rasti gladine oceanov in morij, kot se je sprva domnevalo. Znanstveniki sedaj na splošno ocenjujejo, da so bo do konca stoletja gladina morij dvignila za meter.

Ne spreglejte