Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Marjan Žlogar

Ponedeljek,
15. 1. 2018,
16.45

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

vrednost diamanti odkritje

Ponedeljek, 15. 1. 2018, 16.45

6 let, 3 mesece

Diamantno odkritje

Našli enega največjih diamantov v zgodovini

Marjan Žlogar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Diamant, 910 katarov | Foto Gem Diamonds Ltd.

Foto: Gem Diamonds Ltd.

V gorah kraljevine Lesoto v južni Afriki so odkrili enega največjih diamantov v zgodovini. Do zdaj so našli le štiri diamante, ki so večji od tega. 

Na 910-karatni dragi kamen, velik približno kot dve žogici za golf, so naleteli v rudniku Letseng podjetja Gem Diamonds Ltd. Njihovo veliko odkritje je sledilo dvema nekoliko manjšima v preteklem tednu, ko so našli 117- in 110-karatna diamanta.

"Ta izjemni diamant najvišje kakovosti, je največji najdeni diamant do danes v tem rudniku in prikazuje kakovost rudnika Letseng," je najdbo diamanta za javnost komentiral izvršni direktor podjetja Clifford Elphick.

Rudnik Letseng je znan po čistosti diamantov, ki prinašajo najvišjo vrednost na karat. V rudniku je po oceni v začetku leta 2015 na voljo pet milijonov karatov v skupni vrednosti 10,3 milijarde dolarjev.

Vrednost še ni znana

Podjetje še ni podalo odgovorov, kako bo diamant prodalo in koliko naj bi bil ta vreden. Njegova vrednost bo določena na podlagi velikosti in kakovosti brušenih kamnov, ki bodo prišli iz tega diamanta. Konkurenčno podjetje Lucara Diamond je 1.109-karatni diamant lani prodalo za 53 milijonov dolarjev. Najvišji znesek, to je 63 milijonov dolarjev, je podjetje dobilo za manjši 813-karatni dragi kamen, najden leta 2015.

Odkritje podjetju dalo velik zagon

Podjetje Gem Diamonds je imelo leta 2016 190 milijonov dolarjev prihodkov, kar je rekordno nizka številka za to podjetje. Prihodki podjetja so lani kot posledica padca cen njihovih dragih kamnov na letni ravni upadli za 24 odstotkov. Slabi poslovni rezultati so podjetje prisilili tudi v zaprtje novega rudnika diamantov v Bocvani.

Leta 2015 so 357-karatni dragi kamen prodali za 19,3 milijona dolarjev. Leta 2006 so odkrili, da je danes največji diamant v rudniku, to je 603-karatni diamant z imenom Lesoto promise. Odkritje zadnjih treh velikih diamantov je povečalo zaupanje investitorjev, da je podjetje preživelo pomanjkanje velikih kamnov in da lahko izkoplje tako velike diamante, ne da jih pri tem razbije. Najdba je vrednost podjetja povečala za 18 odstotkov.

Največji diamanti | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Ne spreglejte