SiolNET. Novice Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nasa: Na Marsu je tekoča voda

2

termometer

Temne črte na površini Marsa so rečne struge, je sporočila ameriškega vesoljska agencija Nasa. Tekoča voda naj bi na površju rdečega planeta obstajala v poletnem obdobju.

Že nekaj časa je znano, da na Marsu voda obstaja v obliki ledu. Ameriška vesoljska agencija Nasa pa je v sodelovanju z znanstveno publikacijo Nature Geosciences zdaj predstavila študijo, ki dokazuje, da se na Marsu pojavlja tudi slana tekoča voda. "Mars ni izsušen, pust planet, kot smo mislili v preteklosti," je povedal prvi mož raziskovanja Osončja pri Nasi Jim Green.

V poletnih mesecih, ko površinska temperatura na Marsu naraste do –23 stopinj Celzija, naj bi tekla po pobočjih in stenah kraterjev ter ustvarjala struge, pa je na tiskovni konferenci Nase pojasnil Michael Meyes, vodja raziskovanja rdečega planeta pri ameriški vesoljski agenciji.

Zakaj "marsovska" voda ne zmrzne in od kod sploh prihaja? Struge so temne črte na površini Marsa, ki jih je Nasa odkrila že pred več kot 40 leti, njihov obstoj pa utemeljuje študija, predstavljena danes. Temno barvo, ki struge loči od rdeče površine Marsa, naj bi jim dajali hidrirani vodni minerali oziroma tako imenovane perkloratove soli, zaradi katerih je voda na Marsu po prepričanju znanstvenikov Nase sploh lahko tekoča. Soli vodi namreč znižujejo ledišče, zato lahko tekoče agregatno stanje ohranja tudi kljub zelo nizkim temperaturam na površini rdečega planeta.

Pri Nasi so našteli tri mogoče razloge za pojav tekočih površinskih voda:

- vodni minerali oziroma perkloratove soli jo morda kondenzirajo v atmosferi, kadar je (sicer precej redek) zrak vlažen;

– tekoča voda morda nastane takrat, ko morebiten led pod površino Marsa pride v stik z minerali in se začne taliti;

– mogoče naj bi bilo tudi, da voda izvira iz arteških vodnjakov.

Ali odkritje tekoče vode pomeni, da je na Marsu življenje? Na Zemlji je prisotnost tekoče vode zelo intimno povezana z življenjem, zato obstaja tudi možnost, da so se zelo preproste življenjske oblike (mikrobi) tam, kjer je voda tekoča, razvile tudi na Marsu, so povedali pri Nasi. Kot sta na današnji tiskovni konferenci pojasnila znanstvenika Lujendra Ojha in Alfred McEwen, sicer avtorja predstavljene raziskave, pa iskanje življenjskih oblik v bližnji prihodnosti verjetno ne bo prednostna naloga morebitnih človeških obiskovalcev Marsa. Mikrobe bi lahko tja namreč prinesli tudi z Zemlje.

Kaj tekoča voda na Marsu pomeni za ljudi "Mars je vse bolj podoben planetu s primernimi pogoji za naselitev ljudi," so povedali pri Nasi in napovedali, da se vozilo Radovednost, ki trenutno raziskuje Mars, do domnevnih nahajališč vode ne bo odpravilo, bodo pa tja predvidoma leta 2020 morda poslali njegovega naslednika. Vsekakor je tekoča voda dobra novica za vse nadobudne koloniste, ki želijo v prihodnjih desetletjih na Marsu graditi človeške postojanke – Elona Muska, Richarda Bransona, nizozemsko organizacijo Mars One. Vrtičkov na prostem v rdeči Marsovi prsti in zelo redki atmosferi sicer ne bodo mogli imeti, bi pa tekočo površinsko vodo lahko črpali v rastlinjake.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin