Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 1. 2013,
11.52

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

mraz Sibirija

Četrtek, 24. 1. 2013, 11.52

7 let, 12 mesecev

Najbolj mrzla vas na svetu: izmerjenih -71 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ruska vas Ojmjakon, ki leži v vzhodni Sibiriji, je najbolj mrzel stalno naseljen kraj na svetu.

Povprečna januarska temperatura v Ojmjakonu znaša –50 stopinj Celzija, najnižja izmerjena temperatura pa je neverjetnih –71 stopinj Celzija. Gre za najnižjo izmerjeno temperaturo v kateremkoli stalno naseljenem kraju na svetu in najnižjo kadarkoli izmerjeno temperaturo na severni polobli. V vasi živi okoli 500 prebivalcev, v 20. in 30. letih prejšnjega stoletja pa je bila počivališče za številne pastirje severnih jelenov, ki so svoje črede napajali v tamkajšnjem termalnem vrelcu. Takratna vlada Sovjetske zveze je želela zaradi večjega nadzora nomadsko ljudstvo ustaliti na območju, zato je naredila stalno naselbino, piše britanski Daily Mail.

"Voda, ki nikoli ne zmrzne" Vroč termalni izvir daje tudi ime kraju – Ojmjakon namreč pomeni "voda, ki nikoli ne zmrzne". Prebivalci si svoja domovanja večinoma ogrevajo s pomočjo premoga in lesa, v vsakdanjem življenju pa moderne tehnologije ne uporabljajo prav pogosto. Na območju ne uspeva nikakršno rastje, ljudje pa se večinoma prehranjujejo s konjskim mesom in mesom severnih jelenov. V kraju je mogoče najti le eno trgovino, ki tamkajšnjo prebivalstvo oskrbuje zgolj z najosnovnejšimi življenjskimi dobrinami.

Večina ljudi se ukvarja z lovom, vzgojo severnih jelenov in lovljenjem rib. Kljub zelo neraznovrstni prehrani pa prebivalci nimajo zdravstvenih težav. Zdravniki so prepričani, da je glavni razlog za to dejstvo, da mleko tamkajšnjih živali vsebuje veliko mikrohranil.

Pozimi –50, poleti +30 Ljudje so na hud mraz navajeni. Otroci so šole opravičeni, samo če temperature padejo pod –52 stopinj Celzija. Pozimi so dnevi kratki – dolgi so približno tri ure, medtem ko se poleti raztegnejo na kar 21 ur. Ne glede na nizke zimske temperature pa so poletja vroča, temperature se dvignejo tudi čez 30 stopinj Celzija. Prebivalci Ojmjakona se ubadajo s težavami, ki so ljudem drugod po svetu povsem nepredstavljive: v pisalih zmrzuje črnilo, ljudem se očala lepijo na obraz, baterije naglo izgubljajo energijo. Številni tamkajšnji prebivalci avtomobila čez dan sploh ne ugašajo, ker se bojijo, da jim ga ne bi uspelo spet prižgati. Mobilna telefonija zaradi nizkih temperatur ne deluje. Težavo zaradi zamrznjenih tal predstavljajo tudi pogrebi. Zemljo je treba s kresom najprej nekaj dni segrevati, šele nato se lahko opravi pokop. Zanimivo, da večina prebivalstva kljub hudemu mrazu še vedno uporablja zunanja stranišča.

Ne spreglejte