Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 4. 2013,
17.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fizika

Torek, 2. 4. 2013, 17.23

7 let, 12 mesecev

Nadgradnja hadronskega trkalnika bo odprla novo področje fizike delcev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Inženirji so začeli nadgradnjo velikega hadronskega trkalnika, s katero bodo podvojili energijo oziroma sposobnost največjega pospeševalnika delcev na svetu.

Znanstveniki so prepričani, da bo nadgradnja omogočila odkritje novih delcev, kar bo privedlo do bolj celostne teorije o delovanju vesolja. Trkalnik omogoča meritve v povsem neraziskanem energijskem območju Veliki hadronski trkalnik je najmočnejši pospeševalnik delcev in tudi največja raziskovalna naprava, kar jih je bilo kdaj zgrajenih. Trkalnik omogoča meritve v povsem neraziskanem energijskem območju, kar je prineslo bistven napredek na področju razumevanja osnovnih delcev. Nadgradnja naj bi vse skupaj še izboljšala. Vodja projekta Pippa Wells je za BBC dejala, da bo trkalnik omogočal veliko več kot do zdaj. "Zadnji dve leti sta bili najbolj razburljivi, odkar delam na področju fizike delcev. Ljudje so navdušeni, saj si želijo še več novih odkritij ob novih visokih energijah, ki jih bo omogočila nadgradnja. Mogoče je, da bomo odkrili povsem novo področje fizike delcev," je povedala. Pri projektu sodeluje 800 znanstvenikov in inženirjev Inženirji so že začeli zamenjavo prvih priključkov, zamenjati pa jih bodo morali kar 10 tisoč. Pri projektu, ki bo stal dobrih 82 milijonov evrov, sodeluje kar 800 ljudi. "Kar zadeva tehnologijo, smo vedno na meji tega, kar vemo. Za inženirja je zelo vznemirljivo, da je blizu takšnih novih tehnologij," je dejala tehnična koordinatorka za nadgradnjo projekta Katy Foraz. Forazova in njena ekipa inženirjev pravijo, da se ukvarjajo z nadgradnjo, kritiki pa menijo, da gre za popravilo.

Trkalnik ni bil zasnovan le za odkritje Higgsovega bozona Fiziki upajo, da bo trkalnik, ki bo deloval s polno močjo, našel dokaze o tako imenovanih supersimetričnih delcih, ki pa so bolj masivni kot tisti, ki so jih našli s teorijo, imenovano standardni model, med drugim tudi Higgsov bozon, ki ga je znanstvenikom iz Evropskega centra za jedrske raziskave (CERN) v velikem hadronskem trkalniku (LHC) uspelo dokazati z veliko stopnjo verjetnosti (4,9 sigma).

Ena od oblik supersimetrije napoveduje, da bi moralo biti pet Higgsovih bozonov, ki so si med seboj za odtenek različni.

Prva naloga znanstvenikov, po tem ko bodo leta 2015 znova zagnali hadronski trkalnik, bo testiranje že odkritega Higgsovega bozona, da bi videli, ali se kažejo katerekoli od lastnosti, ki jih je napovedala supersimetrija.

Kot je še pojasnila Wellsova, trkalnik ni bil zasnovan le zato, da bi odkrili Higgsov bozon. Upajo, da bodo našli nekaj povsem novega, kar bo spremenilo njihovo razumevanje vesolja. "Smo na pragu odkritja veliko več novih delcev," je sklenila.

Ne spreglejte