Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 8. 2011,
10.23

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

voda

Petek, 5. 8. 2011, 10.23

7 let, 12 mesecev

Na Marsu odkrili sledi tekoče slane vode

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Znanstveniki ameriške vesoljske agencije Nasa so sporočili, da so našli dokaze o tekoči slani vodi na Marsu, kar bi, če bi ugotovitve potrdili, bilo prvo odkritje tekoče vode na Rdečem planetu.

Voda je osnovni vir življenja, zato bi obstoj vodnega vira lahko nakazoval na obstoj življenja na Marsu. Na več mestih nakazan obstoj tekoče vode Plovilo Mars Reconnaissance Orbiter, ki od leta 2006 kroži v orbiti okoli Marsa in zbira podatke o planetu, je večkrat in na več mestih zabeležilo podatke, ki nakazujejo na obstoj tekoče vode na Marsu v obdobju poletja in pomladi, je pojasnil Michael Meyer, eden vodilnih znanstvenikov v programu raziskovanja Marsa. Iz posnetkov kraterja Newton na južni polovici Marsa so razvidne podolgovate, nekaj metrov široke in več sto metrov dolge temne sledi, ki potekajo vzdolž strmih pobočij. Pojavijo se ob toplem vremenu in izginejo ob nastopu nizkih temperatur.

"Najboljša razlaga za ta opazovanja, ki jih imamo za zdaj, je, da gre za tok slane vode, čeprav to še ni dokazano," je Alfred McEwen z univerze v Arizoni, eden od avtorjev raziskave, ki so jo objavili v znanstveni reviji Science.

"Tekoča voda je absolutno bistvena za življenje" "Tekoča voda je absolutno bistvena za življenje in na Zemlji najdemo življenje skoraj povsod, kjer je vlaga," pojasnjuje astrobiolog Lewis Dartnell z univerze v Londonu. To bi lahko po njegovem pomenilo, da bi lahko v taki tekoči vodi živeli mikrobi. Te ugotovitve so skladne z domnevami o obstoju velikih podzemnih slanih jezer na Marsu.

Mars je najbolj podoben Zemlji Na Marsu doslej niso odkrili obstoja tekoče vode, so pa na obeh polih našli led. Mars je četrti planet od Sonca in sedmi po velikosti. Ime Rdeči planet se ga je oprijelo zaradi značilne rdeče barve, ki je posledica prisotnosti železovega oksida na njegovi površini. Mars je najbolj podoben Zemlji in ima ledena pokrova na polih, ki se širita ali krčita skladno z letnimi časi.

Ne spreglejte